Criză de medici și în SUA
Angajații din sistemul de sănătate din Statele Unite se simt din ce în ce mai demotivați, ceea ce duce la plecarea în număr tot mai mare a medicilor și asistentelor.
Spitalele sunt în alertă din cauza lipsei de personal, iar tot mai mulți angajați optează pentru sindicalizare sau chiar declanșează greve din cauza neînțelegerilor cu angajatorii lor.
Perspectivele întunecate asupra deficitului de forță de muncă în domeniul sănătății sunt adesea concentrate pe următorul deceniu sau chiar mai mult, însă pandemia și impactul ei au instaurat deja o perioadă volatilă, cu angajați nemulțumiți și instituții medicale cu puțin personal.
Potrivit unor angajați și specialiști, deficitul de personal este uneori rezultatul unei strategii de reducere a costurilor. Indiferent de motive, accesul pacienților la serviciile medicale și calitatea acestor servicii sunt amenințate.
„În prezent, există 83 de milioane de americani care nu au acces la asistență medicală primară”, a declarat Jesse Ehrenfeld, președintele Asociației Medicale Americane. „Problema deja există. Este acută în zonele rurale ale țării, este acută în comunitățile insuficient deservite”.
Revendicările legate de deficitul de personal, volumul mare de sarcini administrative și remunerațiile neadecvate nu sunt o noutate. Acestea capătă o amploare tot mai mare. Tot mai mulți lucrători din sectorul sănătății aleg:
- să-și părăsească locurile de muncă
- sau să-și reducă numărul de ore de lucru
„Ca multe alte lucruri din lume, pandemia a făcut ca aceste lucruri să devină super evidente. Pentru o mulțime de medici, «banda de alergare» a devenit mai dificilă”, a declarat Joanne Spetz, director al Institutului Philip R. Lee pentru Studii de Politici de Sănătate din cadrul UCSF.
Pandemia a dus la o creștere a epuizării
Pandemia în sine a contribuit la o intensificare a epuizării și a problemelor de sănătate mentală printre lucrătorii care au fost afectați cel mai puternic de aceasta.
„Pandemia a făcut ca o mulțime de oameni să spună, sincer, în lipsa unei formulări mai bune, «La naiba, nu»”, a spus Spetz.
În anumite sectoare sau regiuni ale țării, există o lipsă acută de personal în domeniul sănătății. Mulți dintre cei care rămân sunt nemulțumiți.
Conform sondajului anual efectuat de Medscape, aproape jumătate dintre medici raportează că se simt epuizați, în timp ce 20% declară că suferă de depresie.
4 din 5 medici au afirmat că se confruntă cu suprasolicitare.
3 din 5 au exprimat intenția:
- de a se retrage mai devreme
- de a căuta alte oportunități de angajare
- sau de a-și schimba cariera
Motivul pentru care pleacă asistentele medicale
Plecarea asistentelor medicale din câmpul muncii din cauza îngrijorărilor legate de personal generează inevitabil probleme mai grave de personal dacă nu sunt înlocuite.
„Este pur și simplu un risc uriaș de spirală a morții”, a spus Spetz.
O parte din această problemă este legată de noua cerință impusă de administrația Biden. Aceasta impune căminelor de bătrâni să asigure un nivel minim de personal.
Administrația și susținătorii săi, printre care se numără lucrătorii din centrele pentru persoane în vârstă afiliați la AARP și la Service Employees International Union, argumentează că noua regulă garantează condiții de siguranță în aceste centre. Ea va îmbunătăți calitatea îngrijirii acordate pacienților.