Rusia a inregistrat in trimestrul al treilea al anului in curs o crestere economica de 6,2%, comparativ cu 7,5% cat s-a consemnat in trimestrul anterior, potrivit datelor comunicate astazi de catre Institutul de Statistica de la Moscova. 

Acest nivel al cresterii Produsului Intern Brut al Rusiei este cu 0,6 puncte procentuale mai mic decat media estimata de catre analistii economici.

In functie partea paharului care este luata in considerare, respectiv cea plina sau cea goala, se poate fie afirma ca, desi este o reducere de ritm, este vorba totusi despre o crestere importanta, fie ca asistam la inceputul sfarsitului unei economii bazate mult prea mult pe resursele energetice.

Oricum, o parte goala a paharului exista totusi si ea este concretizata in decizia pe care a luat-o, ieri, Standard & Poor’s privind reducerea ratingurilor pentru datoriile in valuta ale Rusiei, atat cele pe termen scurt, cat si cele pe termen lung, care au fost retrogradate cu o treapta.

Evident, motivatia o constituie situatia dificiala de pe pietele internationale care face dificila obtinerea finantarii.

„Reducerea ratingurilor Rusiei reflecta riscurile asociate cu o schimbare a situatiei portofoliilor externe si a altor fluxuri investitionale, care au crescut costul si dificultatea obtinerii de finantare externa pentru acoperirea nevoilor tarii”, precizeaza S&P.