Pacienţii riscă să rămână fără tratamente pentru că statul nu a avut bani să deconteze toate rețetele eliberate în decembrie 2017, avertizează farmaciștii bucureșteni. Aceștia nu pot plăti furnizorilor și distribuitorilor banii pe medicamentele deja achiziționate și vândute și nu pot face noi comenzi. În lipsa unei soluții rapide, pacienții sunt cei care vor avea de suferit.
Farmaciştii spun că, în primăvară, nu vor mai fi disponibile toate tratamentele pentru că autoritățile nu au alocat suficiente fonduri pentru medicamentele eliberate în luna decembrie.
Concret, farmaciştii cumpără medicamente de la distribuitori. Pe unele le plătesc pe loc. Pe altele, la 30, 60 sau 90 de zile. În tot acest timp, pacienţii vin cu reţete compensate în farmacie şi primesc tratamentele prescrise de medici. Casa de Asigurări de Sănătate decontează contravaloarea medicamentelor eliberate în cel mult 90 de zile. Pentru că autorităţile nu au alocat fonduri suficiente pentru medicamentele vândute în decembrie, farmaciştii spun că nu vor putea plăti la timp facturile, informează stiri.tvr.ro. Acumulând datorii, nu vor avea cum să cumpere tratamente în lunile martie, aprilie. Printre ele, tratamentele vândute bolnavilor de cancer.
Aceste medicamente sunt compensate 100% de stat. Aşadar, pacientul nu plăteşte nimic în momentul în care îşi ridică reţeta din farmacie. Totuşi, tratamentele sunt extrem de scumpe. De exemplu, doar un flacon care este folosit de pacienţii care suferă de leucemie costă 27 de mii de lei.
Autorităţile nu au dorit să precizeze în câte judeţe au apărut astfel de probleme. Spun insa că pacienţii nu vor fi afectaţi pentru ca "aprovizionarea cu medicamente a asiguraţilor nu are nici un motiv să înregistreze discontinuităţi".
CNAS: "CNAS îi asigură pe farmacişti că plăţile facturilor, atât ale celor care au fost acceptate la achitare, cât şi ale celor care au fost stornate în vederea refacerii şi includerii în achitarea din alocarea bugetară a anului 2018, vor fi efectuate fără probleme în termenul legal. iar aprovizionarea cu medicamente a asiguraţilor nu are nici un motiv să înregistreze discontinuităţi".