Este prima criză mondială de acest fel din istorie!

Prima criză din energie care a ajuns să afecteze întreaga planetă!

Anunţul a fost făcut de către șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Oficialul a vorbit despre „prima criză energetică cu adevărat globală”.

Fatih Birol a declarat că restrângerea piețelor de gaze naturale lichefiate (GNL) la nivel mondial și reducerea ofertei de către marii producători de petrol au plasat lumea în mijlocul acestei crize.

Creșterea importurilor de GNL în Europa pe fondul crizei din Ucraina și o potențială revenire a apetitului chinezilor pentru acest combustibil vor înăspri piața. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât numai 20 de miliarde de metri cubi de noi capacități de GNL vor ajunge pe piață anul viitor, a atras atenţia directorul executiv al AIE, Fatih Birol, prezent la Săptămâna Internațională a Energiei de la Singapore.

Decizia riscantă şi nefericită luată de către ţările reunite în OPEC+

Şeful AIE a mai vorbit şi despre recenta decizie a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi, cunoscută sub numele de OPEC+, de a reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi (bpd), transmite Reuters.

Fatih Birol a catalogat această decizie drept „riscantă” şi „nefericită”, în condițiile în care Agenţia Internaţională pentru Energie prevede o creștere a cererii globale de petrol de aproape 2 milioane de bpd în acest an, a spus Birol.

„(Este) cu atât mai riscantă cu cât mai multe economii din întreaga lume sunt în pragul unei recesiuni, dacă este vorba de recesiunea globală… Am considerat această decizie cu adevărat nefericită”, a declarat directorul executiv al AIE.

Schimbarea importantă şi benefică ce ar putea fi adusă de către actuala criză

Cu toate acestea, Fatih Birol a subliniat că actuala criză energetică ar putea fi un punct de cotitură în istoria energiei pentru dezvoltarea surselor de energie curată și pentru formarea unui sistem energetic durabil și sigur.

„Securitatea energetică este motorul numărul unu (al tranziției energetice)”, a afirmat şeful AIE, pentru că țările lumii văd acum o soluţie în tehnologiile energetice și în sursele regenerabile.