“În 2014, creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Tocmai pentru că economia îşi revine şi consolidează această revenire, oamenii trebuie să aibă încredere să consume, firmele să investească, iar băncile să dea credite. Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populaţie-firme-bănci. Statul nu va mai face greşelile de politică economică de până în 2008 şi nici ajustările brutale din 2009 şi 2010. Statul este primul care are încredere, investiţiile publice vor creşte cu un miliard de euro, în condiţiile în care deficitul bugetar va scădea”, a declarat, Liviu Voinea.
La nivel internaţional, mai mult de jumătate din companiile din Europa suferă din cauza întârzierii sau a neplătiţii facturilor, ceea ce le constrânge să reducă cheltuielile esenţiale, care ar putea fi folosite în noi investiţii, sau în angajarea altor persoane, reiese din European Payment Index, un studiu realizat de Intrum Justitia, citat de CNBC.
În timp ce unii investitori s-au grăbit să trâmbiţeze sfârşitul crizei datoriilor suverane din zona euro doar pentru că randamentele titlurilor de stat şi chiar pentru că ţări precum Grecia s-au întors pe pieţe, unele companii au fost forţate să şteargă datorii de 360 de miliarde de euro, cu 10 miliarde de euro mai mult decât anul trecut, arată indexul.
Din 10.000 de companii care au participat la studiu circa 55% dintre ele au spus că datoriile neplătite le afectează afacerile.
Potrivit studiului făcut de grupul Intrum Justitia, specializat în servicii financiare, 3 din 4 firme intervievate nu au simţit niciun impact din partea redresării din zona euro.
“Întârzierea plăţilor a dus la o reacţie negativă în lanţ pentru firme, care nu au lichiditate şi sunt forţate să ia măsuri imprevizibile. Cea mai mare lovitură au primit-o companiile mici şi mijloci, care contribuie cel mai mult la creşterea economică ”, a spus directorul de vânzări al diviziei Intrum Justitia din Marea Britanie şi Irlanda, Gerry Barrett.
În utimul timp au apărut o serie de veşti bune din zona euro. Indexul Markit a înregistrat cea mai intensă activitate în mediul de business din ultimii 3 ani, costurile pentru îmrumuturi a scăzut pentru unele ţări la valori record şi Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva de rating a Portugaliei la “stabilă”.
Cu toate acestea, reprezentanţii firmelor europene chiar şi cei din Germania susţin că nu simt o revenire a mediul de afaceri. Peste o treime din companiile nemţeşti susţin că întârzierea plăţilor au un impact puternic asupra nevoilor lor şi sunt fortaţate să facă concedieri, se mai arată în studiul Intrum Justitia.
Un număr foarte mic de firme au văzut o revenire a afacerilor. Aproape 1% din companiile irlandeze şi 2% din întreprinderile mici şi mijloci din Suedia au spus că au simţit un impact pozitiv în urma revenirii zonei euro.
“Viitorul celor 26,2 milioane de şomeri din Europa arată sumbru. Circa 40% dintre respondenţi nu intenţionează să facă angajări şi 26% dintre firmele, care au participa la studiu, au fost nevoite să facă concedieri. În ciuda tabloului conturat, cei mai mulţi se întreabă când vor mai vedea vreodată un ciclu de afaceri normal.”, a declarat Lars Wollung, preşedintele Intrum Justitia.