Potrivit unui studiu al Regatta, un indicator al declinului piaţei imobiliare este faptul că gradul de ocupare pentru clădirile de birouri a început să crească. De la un nivel zero la finele anului trecut, în primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului 2 al acestui an.
Rata de neocupare va continua să crească şi în a doua parte a lui 2009, pe măsură ce se încheie mai puţine pre-închirieri, cu atât mai mult în cazul în care toate proiectele anunţate vor fi livrate. Zonele centrale şi semi-centrale vor continua să înregistreze cele mai scăzute rate de neocupare, datorită nivelului scăzut al preţurilor de închiriere.
În privinţa cererii, situaţia nu este deloc roză. Pe fondul strategiilor de reducere a costurilor şi a condiţiilor economice, în prima jumatate a anului 2009 cererea de spaţii de birouri s-a redus dramatic, fiind inchiriaţi doar 45.000 mp, cel mai slab nivel din ultimii ani.
Cererii în scădere i de adaugă prelungirea perioadei de negociere, iar principala caracteristică a pieţei spaţiilor de birouri o reprezintă în acest moment diferenţă dintre dorinţele viitorilor chiriaşi şi propunerile proprietarilor, aceasta diferenţă ajungând la aproximativ 30%.
Totuşi, deşi dezvoltatorii amâna sau întârzie lansarea proiectelor din lipsă de finanţare, date fiind problemele de pe piaţa financiară, se aşteaptă ca acest nivel al cererii să mai crească (chiar dacă nu spectaculos).
Evoluţia preţurilor de închiriere
Urmând trendul descendent al pieţei, preţurile de închiriere au scăzut în primul semestru al acestui an, cu procente cuprinse între 15 şi 20%.
Pentru birourile de clasă A, nivelul chiriei a scăzut de la 22-24 euro/mp în 2008, la aproximativ 18 euro/mp la sfârşitul semestrul 1 al lui 2009, pentru clădirile din zona centrală. În zonele semicentrale şi periferice scăderea este chiar mai mare.
Cele mai mari chirii din Bucureşti, între 16 şi 18 euro/mp conform tranzacţiilor efectuate, se găsesc în zona ultracentrala, situată între Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Piaţa Universităţii, Piaţa Charles de Gaulle, Gâra de Nord şi Ştefan cel Mare. Clienţii interesaţi de aceste locaţii sunt de regulă companii multinaţionale, care activează în domeniul financiar-bancar, cabinete de avocatură, servicii medicale, de consultanţă. Toate aceste companii urmăresc să beneficieze de cea mai bună vizibilitate şi accesibilitate, fiind dispuse să plătească în acest sens chirii ridicate pentru spaţii de mici dimensiuni.
Zona semi-centrală prezintă atractivitate pentru companiile din domeniul farmaceutic, FMCG şi IT. Chiriile variază între 8 şi 14 euro/mp în zone precum Barbu Văcărescu, Floreasca, Băneasa, Piaţa Presei, 1 Mai, Grozăveşti, Vitan, Muncii. Chiriaşii caută etaje moderne, având o calitate sporită, accesibilitate bună, dar în acelaşi timp chirii mai scăzute.
Clienţii interesaţi în primul rând de buget sunt cei care caută locaţii pentru back-office şi găsesc cele mai bune oferte în zona periferică
Tendinţe
Pentru anul 2010, studiul indică următoarele tendinţe:
– Creşterea suprafeţei inchiriabile, însă nu considerabil, prin darea în folosinţă a unei părţi din imobilele aflate deja în construcţie şi prin apariţia unor noi spaţii în regim de subînchiriere Dispariţia contractelor de preînchiriere a clădirilor neterminate, datorită lipsei de siguranţă vis a vis finalizarea clădirilor, din cauza accesului dificil la finanţare
– Procentul de neocupare a spaţiilor va creşte, ajungând la un nivel de 15% pe parcursul lui 2010.
– Chiriile vor scădea între 14 şi 18 euro/mp pentru birourile de clasă A din zona
ultracentrală, între 10 şi 14 euro/mp pentru cele de clasă A din zona nord şi între 8 şi 10 euro/mp pentru birourile de clasă B.
– Ofertă va depăşi în mod semnificativ cererea.
– Dacă până acum câţiva ani proprietarii erau cei care dictau preţul de închiriere, piaţa actuală este una a chiriaşilor, aceştia fiind cei care vor stabili condiţiile de închiriere şi vor acţiona şi asupra evoluţiei ofertelor.
– Cererea se va concentra în continuare pe zona ultracentrala şi de nord.
– Se va continua procesul de renegociere a contractelor de închiriere aflate în derulare.
– Se remarcă o tendinţă de relocare pentru o parte activităţii în zonele semi-centrale sau periferice la chiriaşi care ocupă clădiri întregi în zonă ultracentrală.