Criză pe piaţa forţei de muncă. ‘Se găsesc din ce în ce mai greu angajaţi pregătiţi’

Criza de pe piaţa forţei de muncă tinde să se adâncească în următorii ani, aceasta fiind şi una dintre cele mai mari provocări din cel de-al doilea semestru, consideră oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin, în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului.

'Într-adevăr, consumul intern estimăm că va creşte în continuare, pe fondul avansului puterii de cumpărare a populaţiei. Probleme ar putea să apară în ceea ce priveşte forţa de muncă. Se găsesc din ce în ce mai greu angajaţi pregătiţi şi la costuri corespunzătoare', afirmă Mihai Mîndruţiu, director financiar Vitacom Electronics, într-un comunicat al KeysFin. 

Potrivit acestuia, exportul de forţă de muncă spre Occident îşi arată, astfel, tot mai pregnant efectele negative. 

'Vedem, la tot pasul, tot mai multe reclame în care mari jucători din economie anunţă că sunt în căutare de personal, de la hipermarketuri la unităţi de producţie. Alături de inflamarea consumului şi inflaţie, criza forţei de muncă tinde să devină un semn de întrebare semnificativ în economie', spun analiştii de la KeysFin. 

Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2017, menite a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, în principal în privinţa Codului Fiscal. 

'Cele mai noi date arată că încasările statului încep să se tempereze. În aceste condiţii, presiunile de ordin fiscal vor fi în prim-plan în perioada următoare', spun oamenii de afaceri, mizând pe necesitatea unor măsuri investiţionale concrete în economie. 

Conform KeysFin, oamenii de afaceri au evidenţiat, totodată, şi necesitatea simplificării documentaţiei pentru accesul la fondurile europene, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar mai ales de control a modului în care sunt cheltuiţi banii de la Uniunea Europeană. 

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

AGERPRES