Olaf Scholz solicită vot de încredere pentru declanșarea de alegeri anticipate în Germania

Cancelarul german Olaf Scholz va depune miercuri o cerere oficială către Parlamentul din Germania pentru organizarea unui vot de încredere. Acest pas este necesar pentru a declanșa alegeri anticipate, după ce coaliția guvernamentală pe care o conducea s-a prăbușit luna trecută, transmite Reuters.

Scholz conduce în prezent un guvern minoritar, după destrămarea coaliției tripartite formate din social-democrați (SPD), Verzi și neoliberali (FDP). Implozia coaliției a blocat elaborarea politicilor, subminând capacitatea Guvernului de a funcționa eficient.

Sistemul politic german, conceput pentru a asigura stabilitatea, nu permite cancelarului să convoace direct alegeri anticipate. În schimb, procesul implică o serie de pași formali, incluzând un vot de încredere și intervenția președintelui federal.

Conform unui purtător de cuvânt al Guvernului din Germania, Scholz va depune miercuri cererea în scris. Votul este programat pentru 16 decembrie, iar pierderea acestuia este aproape sigură, având în vedere lipsa unei majorități parlamentare.

În cazul unui vot negativ, Scholz va solicita președintelui federal, Frank-Walter Steinmeier, să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

Cancelarul și opoziția au convenit ca alegerile anticipate să aibă loc pe 23 februarie, în plină iarnă, ceea ce ar marca o campanie electorală intensă și scurtă.

Perioadă politică incertă pentru Germania

Germania se pregătește pentru o perioadă politică incertă, în condițiile în care sondajele arată un avantaj pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU/CSU), partidul conservator din opoziție. Potrivit unui sondaj publicat recent:

  • CDU/CSU: 31%
  • Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta): 18%
  • SPD (partidul lui Scholz): 17%
  • Verzii: 13%

Partidul FDP și noua formațiune Alianța Sahra Wagenknecht se situează sub pragul de 5%, necesar pentru a intra în Parlament.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că sondajele pot fluctua rapid, așa cum s-a întâmplat în alegerile din 2021, când conservatorii au pierdut avantajul în ultimele luni de campanie. În plus, liderul conservatorilor, Friedrich Merz, este perceput ca fiind predispus la gafe politice, ceea ce ar putea influența rezultatele.

Scholz devine al cincilea cancelar german de după cel de-al Doilea Război Mondial care va face obiectul unui vot de încredere. Ultimul astfel de vot a avut loc în 2005, când Gerhard Schröder a forțat organizarea alegerilor anticipate, pierzând însă în fața Angela Merkel.