„Intervenţiile distorsionate şi inadecvate pe piaţa gazelor naturale pot pune în pericol investiţiile şi pot amâna dezvoltarea producţiei offshore de gaze din Marea Neagră, afectând, totodată, dezvoltarea infrastructurii relevante pentru siguranţa aprovizionării şi solidaritatea în Uniunea Energetică,” au declarat pentru Agerpres reprezentanți ai Comisiei Europene.

Oficialii CE au precizat că au luat notă de proiectul ordonanţei de urgenţă referitor la preţul gazelor, prezentat în 18 decembrie, şi că o va evalua în mod amănunţit, în special compatibilitatea sa cu Tratatul, Directiva privind gazele naturale şi Directivei privind electricitatea.

Astfel, Comisia Europeană ia în calcul o procedură de infringement la adresa României, pe tema pieţei de gaze.

Potrivit unor surse din piaţa de gaze, există doar 3 motive pentru care Comisia Europeană ar putea declanşa procedura de infringement: plafonarea preţului la gaze, reintroducerea preţurilor reglementate la energia electrică şi noua poziţie a ANRE, care strânge banii din taxa de 3% şi alimentează Guvernul.

O procedură de infringement la adresa ţării noastre nu ar fi deloc greu de adoptat, spune sursele citate, deoarece România deja are un asemenea dosar, lăsat în stand by.

Comisia Europeană nu ar fi închis definitiv cazul dosarului infringementului pe care voia să îl declanşeze împotriva României pentru faptul că Parlamentul a vrut să amendeze OUG 64/2017 şi să impună obligaţia ca 70% din gazul produs în România va trebui tranzacţionat pe o singură bursă, respectiv OPCOM.

Ulterior, monopolul OPCOM a fost înlăturat, procentul a fost scăzut la 30%, iar Comisia nu a mai continuat procedurile împotriva României, dar, potrivit surselor noastre, dosarul pieţei de gaze a României nu a fost uitat.