„I-am cerut preşedintei să-mi revoce mandatul”, a declarat Eduard Heger presei. Acesta conduce guvernul interimar din decembrie 2022.
Premierul a asigurat că toate deciziile sale vor fi coordonate cu președintele Zuzana Caputova, cu care se va întâlni duminică după-amiază. Prerogativele acesteia includ numirea unui nou prim-ministru.
Slovacia se află într-o criză politică
Pe data de 15 decembrie, parlamentarii slovaci au răsturnat guvernul de coaliție alcătuit din patru partide printr-un vot de neîncredere, țara fiind de atunci condusă de guvernul interimar. Noile alegeri vor avea loc pe 30 septembrie.
Criza politică din Slovacia, s-a adâncit săptămâna aceasta, odată cu demisia Ministrului Agriculturii Samuel Vlcan. Acesta și-a anunțat demisia joi, pe data de 7 mai, după ce s-a aflat de o subvenție de 1,4 milioane de euro primită de compania sa. A doua zi, ministrul de Externe Rastislav Kacer și-a anunțat, de asemenea, demisia, însă nu a precizat care sunt motivele.
Anterior, în decembrie 2022, ministrul finanţelor, conservatorul Igor Matovic, fost şef al guvernului, și-a anunțat demisia.
Având în vedere criza politică din Slovacia, țară central europeană cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, membră UE și NATO, este foarte posibil ca alegerile legislative, prevăzute pentru data de 30 septembrie, să fie devansate, relatează EFE.
Guvernul Slovaciei a fost demis prin moțiune de cenzură
Guvernul minoritar din Slovacia, condus de premierul de dreaptă Eduard Heger, a fost pe 15 decembrie 2022, în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de către formaţiunea politică SaS (Libertate şi Solidaritate), un fost partener al coaliţiei guvernamentale.
Slovacia trece printr-o criză politică, după ce partidul liberal-libertarian SaS (Libertate şi Solidaritate) s-a retras din cadrul coaliției de guvernare din cauza unui lung conflict cu ministrul de Finanţe, Igor Matovic, şeful principalului partid de guvernământ – OLaNO (Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente).
Din cei 150 de deputaţi, 78 au votat pentru demiterea guvernului. Potrivit agenției de presă AFP, căderea sa nu implică organizarea alegerilor anticipate, a căror convocare este îngreunată de prevederile din Constituţie. Astfel că, preşedintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a trebuit să desemneze un nou premier care să conducă timp de 14 luni până la următoarele alegeri la termen.
Guvernul este numit de președintele Republicii Slovace la recomandarea prim-ministrului. Pentru politica și administrarea sa, Guvernul este responsabil în fața Consiliului Național al SR (parlamentul slovac)