Moneda naţională a ajuns să se tranzacţioneze la cele mai mici niveluri din istorie în raport cu euro pe piaţa interbancară, afectat de criza politică internă. În jurul orei 18:00, cursul euro se situa la 4,4933 lei.
Cel mai ridicat nivel la care s-a tranzacţionat euro a fost de 4,4937 lei, în jurul orei 17:10, care reprezintă maximul absolut pentru piaţa interbancară.
Ora 13:05
În timp ce la Parlament se citea scrisoarea de motivare pentru suspendarea președintelui, cursul euro trecea de 4,48 de lei pe interbancar. astfel că BNR a anunțat azi un curs oficial de 4,4796 de lei pentru un euro, un nou maxim istoric.
Comparativ cu referinţa de ieri, cursul euro a urcat azi cu 0,81 bani (0,18%).
În ceea ce priveşte cursul dolarului american, BNR a anunţat o referinţă de 3,5827 lei, în urcare cu 2,85 bani (0,80%).
Leul a continuat să fie afectat în această dimineață de tensiunile politice interne, cursul euro trecând de pragul de 4,48 lei pe piața valutară, crescând astfel șansele ca BNR să anunțe azi un nou maxim istoric al euro.
În jurul orei, 10:30, cursul euro se instalase peste nivelul de 4,48 lei, intervalul de tranzacționare fiind însă foarte strâns. În această dimineață, euro a fost cotat cel mai sus la 4,4839 lei.
Este posibil ca de această dată criza politică internă să afecteze și celelalte monede din regiune, prin efectul de contagiune. În această dimineață, monedele principale din regiune se depreciau similar cu leu, zlotul pierzând 0,15% în fața euro, iar forintul circa 0,25%. Față de închiderea de ieri, leul se deprecia pe interbancar cu 0,10%-0,20%.
Ieri, deși BNR a fost prezentă în piață cu sume considerabile, după cum spun dealerii, cursul nu a putut fi ținut sub 4,47 lei, din cauza tensiunilor induse de luptele politice interne, astfel că banca centrală a anunțat ieri un nou record al cursului de referință, de 4,4715 lei.
După cum spuneau și dealerii, este posibil ca în următoarele zile să vedem o depreciere a leului cu 100 puncte de bază, adică să vedem cursul urcând cu cîte 1 ban pe zi, pentru că atât ar putea permite BNR să îl lase.
Cea mai mare temere este ca România să urmeze scenariul Ungariei, unde guvernul Orba a rupt acordul cu FMI și a luat o serie de măsuri controversate, fapt ce a dus la deprecierea forintului cu 18%.
Nivelul așteptat al cursului euro ar fi în jurul a 4,55 lei – 4,57 lei, cu 10 bani mai sus față de nivelul de început al acestei crize politice interne, la fel cum s-a întâmplat și după căderea guvernului Ungureanu.