Tensiunile geopolitice apărute înainte de COVID-19 s-au reflectat asupra răspunsului internaţional la pandemie, agravând criza sanitară, consideră experta internaţională în politică globală de sănătate, nemţoaica Ilona Kickbusch, citată de France Presse.
La mai bine de un an de la apariţia noului coronavirus în China, peste 1,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 85 de milioane au fost infectate în întreaga lume.
”Spiritele se închid, din toate părţile”
Criza putea fi mai puţin gravă dacă situaţia geopolitică ar fi fost mai puţin tensionată, explică într-un interviu acordat AFP Kickbusch, care conduce Centrul mondial de sănătate de pe lângă Institutul de studii internaţionale şi de dezvoltare din Geneva. În special, ea menţionează disputele dintre Beijing şi Washington.
Precedentele crize sanitare mondiale – variola în timpul Războiului rece, SARS în 2003 – au avut loc, de asemenea, în perioade de tensiune geopolitică, dar ţările au reuşit, în general, să le depăşească şi să coopereze pentru a limita propagarea bolilor, susţine experta citată.
Nu este cazul şi astăzi. ”În prezent, spiritele se închid, din toate părţile”, apreciază ea. Potrivit ei, costurile tensiunilor globale, în special războiul comercial dintre Washington şi Beijing, s-au repercutat asupra răspunsului internaţional la pandemie.
”Suntem într-o mare belea”
”Aceasta este dovada ultimă că dacă ţările, indiferent de poziţia lor geopolitică sau ideologică, nu lucrează împreună în domeniul sănătăţii globale, suntem într-o mare belea”, rezumă cercetătoarea.
Preşedintele american Donald Trump a cerut în repetate rânduri o anchetă internaţională cu privire la originea virusului, acuzând Beijingul că ascunde lucruri şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că s-a conformat prea mult voinţei autorităţilor chineze.
‘Desigur, Wuhan (locul de unde a pornit pandemia) a făcut greşeli’, autorităţile din provincie ‘nu au transmis informaţii şi sunt sigură că Beijingul nu a înţeles imediat cât de rău era’, a apreciat Kickbusch. Totuşi, potrivit ei, faptul că China s-a închis şi nu a vrut să comunice, a permis virusului să se răspândească mai mult.
”Nu ne putem permite acest tip de discuţie”
O misiune internaţională mandatată de OMS urmează să se deplaseze în China în ianuarie, dar termenul impus de China pentru a accepta o anchetă independentă înseamnă că primele urme ale infecţiei vor fi dificil de găsit.
‘A fost o aroganţă generală, bazată pe conflictul geopolitic, în care ”celălalt” este fundamental rău, ”celălalt” nu este demn de încredere’, afirmă ea.
‘Vaccinul chinez trebuie (neapărat) să fie mai puţin bun decât un vaccin occidental. Este mereu aceeaşi poveste şi nu ne putem permite acest tip de discuţie atunci când vine vorba de sănătatea globală’, a concluzionat Kickbusch.