Rubla rusească a scăzut cu mai mult de 3% față de dolar la ultima ședință de tranzacționare, zădărnicind eforturile băncii centrale a Rusiei de a opri creșterea ratei dobânzii, scrie portaklul american de știri Business Insider
Banca centrală a crescut joi rata dobânzii de referință cu 1%, aceasta ajungând în prezent la 10,5%, în efortul de a incetini prăbușirea rublei. Cu toate acestea, moneda continuă să urmărească pas cu pas prețul petrolului, WTI Crude a scazut la New York sub 60 de dolari barilul, în scădere de la 107 dolari pe baril în luna iunie, în timp ce la Londra țițeiul Brent a ajuns vineri la 63.12 dolari.
În momentul de față, un dolar poate fi vumpărat cu peste 57 de ruble, un nou minim record.
În timp ce Rusia are încă rezerve de aproximativ 416 miliarde dolari, iar datoria publică este egală cu doar 9,2% din PIB, preocupările s-au concentrat pe sectorul corporativ al Rusiei. În special o serie de oameni de afaceri ruși au împrumutat masiv în dolari în ultimii ani, iar rambursarea acestor credite a devenit instnat o perspectivă foarte scumpă.
Corporații rusești trebuie să plătească aproximativ 35 miliarde de dolari în contul aceastei datorii în decembrie și peste 100 de miliarde de dolari în 2015. Aceste firme şi în special băncile din Rusia, se confruntă cu provocări majore în plata acestor facturi, în condiţiile în care sancțiunile occidentale le ţin departe de piețele de capital globale pe de o parte și o economie internă slăbită care pune presiune pe profituri, pe de altă parte.
Această problemă este agravată de îngrijorarea că sectorul financiar al țării ar putea rula pe avarie în condiţiile în care4 nu există garanţii că băncile pot accesa rezervele de dolari de la banca centrală. De obicei, este treaba băncii centrale de a oferi finanțare de urgență pentru instituțiile financiare ale unei țări. În Rusia acest lucru se face de obicei prin ceea ce este cunoscută ca fiind o "licitație REPO valută", în care băncile oferă garanții, cum ar fi obligațiuni de înaltă calitate, în schimbul accesului la valută, în special de dolari, de care au nevoie pentru a-și îndeplini obligațiile în valută.
Săptămâna trecută banca centrală rusă a redus rata REPO de schimb valutar, rata dobânzii pe care o percepe pe moneda pe care o dă băncilor. Această rată a scazut de la 1,5% peste Libor – rata dobânzii de referință la care băncile împrumuta – la 0,5% peste Libor. O rată a dobânzii mai mică ar trebui să facă mai puțin costisitor pentru bănci să împrumute de la banca centrală și, prin urmare, să creeze o persopectivă mai atragatoare.
Scăderea ratei REPO ilustrează faptul că banca centrală a Rusiei este tot mai preocupată de capacitatea băncilor rusești de a satisface rambursarea datoriilor lor. Subliniind punct de vedere, în declarația sa de la majorarea a ratei dobânzii de joi, Elvira Nabiullina, șeful băncii centrale a Rusiei, a anunțat că "Banca Centrală intenționează să ia în considerare introducerea de creditare în valută asupra securității activele netranzacționabile".
Aceasta sugerează că banca centrală de la Moscova are în vedere extinderea tipurilor de active care se vor accepta ca garanție. În situaţia dată, aceasta înseamnă cel mai probabil acceptarea unei calităţi inferioare, credite oferite mai ușor sau titluri de valoare. Cu alte cuvinte, statul este nevoie să-și asume riscuri mai mari.