Anunțul Gazprom a venit cu câteva ore înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai Rusiei, Ucrainei, Germania și Franța, desfăşurate la Paris.
Compania națională de gaze naturale a Ucrainei, Naftogaz a declarat deja că Gazprom nu furnizează gazul pentru care Ucraina a plătit.
Gigantul rus a a început să furnizeze săptămâna trecută gaze direct către părți ale Ucrainei aflate sub controlul separatiștilor proruşi care luptă cu forțele guvernamentale, înlocuind astfel livrările Naftogaz perturbate de daunele conductelor.
"Ucraina nu a reușit să facă în timp util o nouă plată în avans pentru gaz", a declarat CEO-ul Gazprom, Alexei Miller. „În două zile se vor termina complet livrările de gaze rusești către Ucraina, ceea ce creează riscuri serioase pentru tranzitul de gaze spre Europa", a spus Miller. El a adăugat că este nevoie de două zile pentru ca Gazprom să primească banii transferaţi de Naftogaz.
Dar compania ucraineană a făcut deja o declarație în care acuză Gazprom că nu-şi onorează livrările de gaze preplătite. "Naftogaz a comandat 114 milioane de metri cubi, în conformitate cu condițiile de aprovizionare prevăzute în "pachetul de iarnă", dar Gazprom a livrat doar 47 de milioane de metri cubi", se arată în declaraţia Naftogaz.
Naftogaz se plânge că aceasta este o "încălcare" a unui acord de aprovizionare semnat în octombrie, la Bruxelles, între miniștrii energiei ruși și ucraineni și Comisia Europeană.
Livrările de gaze naturale către Ucraina sunt vitale nu numai pentru a oferi încălzire și energie în timpul iernii extrem de friguroase, dar și din cauza rolului-cheie al Ucrainei ca punct de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Rusia furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaz al Europei, iar aproximativ jumătate din această cantitate trece prin Ucraina.
Multe state est europene sunt total dependente de gazul rusesc, în timp ce Grecia, Germania și Italia depind de el în mod semnificativ.