Românii care au achiziţionat în ultimii ani locuinţe de vacanţă, la mare sau la munte, mizau în principal pe o investiţie ce putea fi amortizată în câţiva ani din chirii. Acum, gândul acestora la o a doua casă a fost suspendat de criza financiară, în vreme ce exemplele dezvoltatorilor de ansambluri de vacanţă care şi-au lăsat proiectele baltă sau care au intrat în faliment încep să se înmulţească. De supravieţuit, mai supravieţuiesc doar cei care pot suporta financiar aşteptarea unor vremurile mai bune.

Cele mai mari probleme pare să le aibă compania cu capital turcesc Ozer Construction, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Belleview din Sinaia. Compania a intrat în procedură de insolvenţă în luna octombrie din cauza unor datorii de circa 30 mil. euro.

Ozer trebuia să construiască la Sinaia, pe un teren pus la dispoziţie de primărie, un ansamblu de 344 de apartamente de vacanţă, structurate în două blocuri de câte opt etaje, plus mansardă. În 2 ani, compania a reuşit să vândă 150 de locuinţe, dintre care doar 30 au fost livrate către Primăria Sinaia.

„Primăria şi-a încheiat contractul cu firma de construcţii. Noi am pus terenul la dispoziţia lor în schimbul celor 30 de apartamente pe care le-am primit. Nu ştiu exact în ce stadiu se află acum proiectul, dar cred că a fost preluat de către bancă“, a declarat pentru capital.ro Mădălina Roşu, ofiţerul de presă al Primăriei Sinaia. Firma turcă avea deschisă o linie de finanţare în valoare de 25 mil. euro la Piraeus Bank. În prezent, Ozer este în restructurare financiară, iar cumpărătorii au rămas cu banii blocaţi în proiect.

Banii daţi înapoi

„Posibil să fie câteva locaţii care au mers bine, cu precădere dintre cele finalizate în 2007-2008, şi care probabil sunt în regulă acum, dar în rest toate dezvoltările de reşedinţe de vacanţă au aceleaşi probleme cu care se confruntă în general ansamblurile rezidenţiale: lipsa vânzărilor, stoparea liniilor de credit către bănci etc“, a afirmat George Ivan, senior consultant în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox.

Un alt exemplu de dezvoltator care a fost obligat de criză să renunţe temporar la proiectele începute este RomReal, subsidiara Westhouse Group, care în luna noiembrie a anului trecut a suspendat lucrările de construcţie la două din cele trei proiecte pe care le avea în derulare în Constanţa şi a anunţat că va returna banii celor 25 de clienţi care şi-au plătit avansul pentru achiziţia unui apartament în cadrul Central Apartments. Suma se ridică la 625.000 de euro fără TVA.

RomReal deţine în România 17 terenuri cu o suprafaţă totală de 1,2 mil. mp şi are în vedere vânzarea a o parte din acestea.

În proces cu antreprenorul general

0-42154-sara.jpgÎn luna martie a acestui an, divizia imobiliară a grupului Extenso, distribuitorul mărcii de articole sportive Lotto, a recurs la executarea scrisorii de garanţie a constructorului turc Synergy Construct, principalul motiv avansat fiind întârzierea cu circa nouă luni a predării proiectului Sara Sea View din staţiunea Olimp. Lucările la ansamblu au început în decembrie 2006 şi au fost finalizate în vara acestui an.

„Accesarea mai dificilă a finanţării este principalul obstacol înfruntat de clienţii noştri cu care nu am încheiat deja acorduri în această perioadă. Odată cu relaxarea condiţiilor de finanţare şi cu scăderea costurilor finanţării vom avea mai multe satisfacţii în materie de vânzări“, a explicat Mirela Roşca, directorul executiv al Extenso.

De la începutul crizei, compania a vândut doar şase apartamente, în total fiind contractate 40% din cele 128 de locuinţe puse la dispoziţie de dezvoltator. „Clienţii care au achiziţionat sunt români cu vârste de peste 35 de ani. Apartamentele au fost ofertate şi către agenţii ce nu operează în România. În 2010, ne aşteptăm să realizăm vânzări şi către persoane fizice străine“, a menţionat Roşca.

Gespi a vândut în criză trei apartamente din Seasons Residence

0-42155-seasons.jpgDezvoltatorul imobiliar Gespi Investments nu a vândut de la începutul crizei decât trei apartamente în cadrul ansamblului de locuinţe de vacanţă Seasons Residence şi este în negocieri pentru vânzarea altor trei unităţi.
„Comparativ cu anii trecuţi, când se vindeau câte 7-8 apartamente pe lună, ritmul de vânzări a scăzut evident, principalul motiv stând în precauţia pe care o au cumpărătorii în această perioadă. Este clar vorba şi de criză, însă segmentul de piaţă căruia ne adresăm cu aceste apartamente încă face investiţii în imobiliare“, a subliniat Andreea Preda, consultant de vânzări în cadrul proiectului.

Din cele 180 de apartamente disponibile, până acum au fost vândute 70%, majoritatea fiind achiziţionate de fondul de investiţii Topo Capital, respectiv 56 de unităţi, care sunt repuse în vânzare. Proiectul este dezvoltat în trei faze, primele 129 de unităţi urmând a fi livrate în luna iunie a anului 2010.

Speranţă pusă în chirii

„În 2010, avem în vedere oferirea spre închiriere în regim de apart-hotel a locuinţelor disponibile. Au fost purtate deja discuţii în acest sens, existând un portofoliu de persoane interesate de acest tip de închiriere“, susţine directorul Extenso.

Aparent, salvarea dezvoltatorilor de locuinţe de vacanţă ar putea veni prin închirierea unităţilor finalizate, venituri care să le mai acopere din cheltuielile cu finanţarea. „Nu ştiu în ce măsură închirierea ca apart-hotel va rezolva ceva, pentru că românii nu sunt obişnuiţi cu genul acesta de afacere, în care investiţia se recuperează greu”, a spus George Ivan.