După ce şi-au tentat clienţii cu creditele ieftine ce pot fi obţinute după câţiva ani, băncile pentru locuinţe încep să scoată în faţă, în oferte, avantajele economisirii.

Problemele din pieţele financiare i-au determinat pe cei doi jucători din sistemul romånesc de economisire-creditare să îşi schimbe strategiile de dezvoltare. Principalul motiv pentru care clienţii romåni apelează la sistemul de economisire-creditare este prima acordată anual de stat şi celelalte facilităţi fiscale care ajung să ridice randamentele plasamentelor la aceste instituţii aproape de 11,2% pe an. În plus, după cåţiva ani de economisire, banca acordă credite pentru locuinţe cu dobånzi sub media pieţei.

Cea mai recentă intrare în piaţă şi-a făcut-o, în iulie 2008, BCR Banca pentru Locuinţe (BCR Bpl). La trei luni după intrarea noului competitor, primul jucător din piaţa de economisire-creditare, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), anunţă modificarea strategiei. Noul preşedinte al băncii, Alexandru Ciobanu, a anunţat că RBL va fi orientată foarte puternic spre stimularea componentei de economisire, după ce pånă acum prioritară era creşterea numărului de contracte. „Practic, ne reaşezăm strategia şi ne orientăm spre calitate, căutånd în special clienţii care economisesc în mod constant, lunar dacă se poate, şi eventual prin direct debit“, spune Ciobanu. Clienţii cu economii constante ar putea beneficia chiar de dobånzi mai avantajoase. Pentru atragerea acestor clienţi, RBL a introdus un sistem de call center şi a întărit parteneriatul cu Raiffeisen Bank. „De exemplu, în noile condiţii de creditare, foarte mulţi clienţi ai Raiffeisen pentru Flexi-credit nu mai pot obţine de la bancă acest împrumut şi încercăm să îi atragem în sistemul de economisire creditare al RBL“, explică Ciobanu. Pentru că exista şi persoane mai grăbite, care vor să depună economiile o singură dată pe an şi să acceseze cåt mai rapid credite în condiţii avantajoase, RBL s-a gåndit la o segmentare a clienţilor. La BCR Bpl această segmentare deja există.

În oferte, băncile încep să bată tot mai mult monedă şi pe economisire simplă: dacă la expirarea contractului de economisire-creditare de cinci ani clientul nu mai doreşte credit, îşi poate retrage economiile plus prima de la stat, de 15% din economiile făcute într-un an. Dacă se răzgåndeşte mai devreme, nu mai beneficiază de prima de la stat.

Sistemul de economisire-creditare cuprinde o perioadă de economisire stabilită prin contract cu banca, urmată de una de creditare în domeniul locativ, cu o dobåndă fixă în lei sub media pieţei.

128-20094-2.jpg«Concurenţa este bună şi oricum cred că există loc pe piaţă pentru 4-5 bănci de acest tip.»
Alexandru Ciobanu, preşedinte RBL

SEGMENTAREA PE CLIENT

RBL
Pentru clienţii care sunt interesaţi mai mult de componenta de creditare, banca va oferi o nouă tarifare, cu dobåndă de 1,5% la economisire, respectiv de 4,5% pentru împrumut. Pentru cei care economisesc lunar, bonificaţia acordată este de 3% pe an, iar dobånda la credit de 6%.

BCR Bpl
Oferă trei variante de contracte: „Locuinţa imediat“ – durată de economisire de doi ani, dobåndă de 2% la depozit şi de 5% la credit; „Locuinţa plus“ – aceleaşi dobånzi, dar durată de economisire de cinci ani şi „Economii plus“ – dobånda de 3% la depozit şi 6% la credit, la o perioadă de economisire de cinci ani.