Criza se adânceşte! Intervin bombardierele ruseşti

Numeroşi migranţi ilegali care doresc să treacă din Belarus în Polonia s-au strâns la frontiera dintre cele două ţări. Polonia, care a mobilizat la frontieră 15 mii de soldaţi, a anunţat că de-a lungul nopţii migranţii au încercat să treacă frontiera. Iar avioanele de luptă ruseşti au efectuat zboruri de patrulare în spaţiul aerian al Belarusului, conform aksam.com

Mii de migranţi din Irak, Siria şi Afganistan încearcă să treacă din Belarus în Polonia. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că de-a lungul nopţii au existat tentative de trecere a frontierei.

Blaszczak a precizat că peste 50% din migranţii care au pătruns pe teritoriul Poloniei au fost reţinuţi.  Guvernul de la Varşovia a anunţat că a mobilizat la frontieră 15 mii de militari şi a transmis mesajul că dacă va fi nevoie, va mări numărul acestora.

Acuzaţii la adresa Rusiei

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat Rusia. Morawiecki a susţinut că preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, îndeplineşte ordinele primite de la preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Europa va impune noi sancţiuni Belarusului

Comisia Europeană susţine că Belarus foloseşte migranţii ca instrument împotriva sancţiunilor care i-au fost impuse. Bruxelles-ul a anunţat a suspendat acordarea de vize oficialilor din Belarus şi a anunţat că „noi sancţiuni sunt pe drum”.

Lituania a declarat stare de urgenţă pentru o lună de zile la frontiera cu Belarus şi în taberele de refugiaţi.

Mesajul Belarusului privind „mafia”

Guvernul de la Minsk a dezminţit aceste supoziţii. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, susţine că o structură mafiotă asigură trecerea migranţilor.

Avioanele de luptă ruseşti patrulează în spaţiul aerian al Belarusului

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că două bombardiere TU-22M3 au efectuat zboruri de patrulare în spaţiul aerian al Belarusului. În comunicatul scris transmis de Ministerul Apărării din Rusia se precizează că două bombardiere ruseşti TU-22M3 au patrulat în spaţiul aerian al Belarusului. În comunicat se mai arată că „În timpul zborurilor s-a încercat stabilirea interconectării cu punctele de control terestre ale forţelor armate ale Rusiei şi Belarusului. La 4 noiembrie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, au aprobat şi semnat înţelegerea „Uniunii Statale Rusia-Belarus” privind integrarea economică şi socială între cele două ţări.

În cadrul acestui acord, Putin şi Lukaşenko au aprobat şi „Doctrina militară a Uniunii Statale”.