Criză subprime în stil chinez: Bogaţii sunt cei care nu îşi mai pot recupera banii împrumutaţi, nu băncile

Afacerile din oraşele chineze odată prospere au început să se închidă, lăsând în urma lor o dâră de credite neperformante. Interesant este că cei care se confruntă cu datorii necolectabile nu sunt bancherii, ci însăşi antreprenorii, oameni bogaţi care au încercat să îşi pună banii în mişcare împrumutând la dobânzi mari mediul de afaceri. China se confruntă cu o criză subprime în stil propriu, scrie ziarul partidului comunist People Daily.

Numărul falimentelor pare insignifiant, dar poveştile despre activităţile de finanţări private eşuate, care apar zilnic în presa chineză, ilustrează o deficienţă mai profundă în sistemul financiar naţional.
În timp ce averile au explodat în China în ultimele două decade, debuşeul de investiţii pentru cei care s-au trezit că stau pe vaste grămezi de cash s-a extins mult prea încet. Aceste limitări au rezultat în dezvoltarea unor bule în sectoare care pleacă de la imobiliare şi ajung la usturoi şi fasole verde.
Acum, când bursa chineză este în groapă, preţurile imobiliarelor încep să se prăbuşească, iar afacerile mai exotice, precum finanţările private încep şi ele să aibă probleme. Investitorii chinezi bogaţi simt fiorii crizei la fel precum colegii lor din alte părţi ale globului, în unele cazuri, fiind puşi în faţa unor provocări şi mai aprige în ceea ce priveşte identificarea unor zone care să ofere siguranţă investiţiilor.
„Aceasta a fost mereu o problemă în China – guvernul a ignorat până acum nevoia unui management al averilor“, spune Shen Minggao, şeful departamentului de cercetare al Citi China.
În ultimul an, produsele de administrare a averii au devenit principala alternativă. Asemănătoare cu certificatele de depozite cu maturitate de câteva săptămâni, aceste produse au randamente mai mari decât dobânzile cheie şi au fost utilizate de bănci pentru a atrage economii.

SURSA: CNBC