Impozitul progresiv nu se va putea aplica

Mircea Coșa, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București și fost membru al Parlamentului European, a declarat astăzi că România a intrat deja într-o criză economică, motiv pentru care Guvernul de la București ar trebui să lucreze unit. Potrivit spuselor sale, impozitul progresiv nu se va putea aplica deoarece în perioade de criză nu se fac modificări în ceea ce înseamnă fiscalitate. Astfel că, autoritățile statului trebuie să mai aștepte până când se relansează economia.

„Eu nu critic guvernul, dar eu aș fi luat alte măsuri. Poate că unele ar fi trebuit să fie mai aranjate, dar nimeni în lumea asta, deocamdată, n-a găsit o soluție care să fie pe termen scurt, măcar fiabilă, pentru eliminarea efectelor crizei, măcar în ceea ce înseamnă inflație sau preț la carburant, nimeni.

Sunt încercări, e o lume care caută soluții. Din păcate, liderii lumii de astăzi sunt mai puțin pregătiți sau sunt mediocrii față de cei care au înființat Uniunea Europeană și alte organizații cu care ne mândrim acum. Deci asta e epoca pe care o trăim acum. Ce să vă spun? Noi am intrat în criză. În România încă nu se spune lucrul ăsta. Lucrurile se prezintă așa ca și cum suntem într-o perioadă în care am putea scăpa de criză”, a declarat, duminică seară, Mircea Coșea.

România este afectată direct de criza alimentară

Acesta a explicat că țara noastră este afectată direct de criza alimentară deoarece nu avem industrie alimentară proprie și importăm aproape 70% din mâncarea zilnică. Pe scurt, importul de produse alimentare înseamnă import de inflație și creșterea prețurilor produselor alimentare.

„Sunt figuri care spun că România nu va avea de suferit din cauza crizei alimentare pentru că noi suntem mari producători de cereale, de legume, de fructe și așa mai departe de parte, de parcă noi am mânca semințe de grâu și de porumb. (…) Ministerul Agriculturii are un program de creștere a producției interne și de reducere a importurilor. Să vedem ce se întâmplă după schimbarea ministrului.

Dar, în general, dacă e adevărat că strănutul Germaniei creează criză în România, atunci trebuie să credem lucrul ăsta dacă ne uităm la ce legătură avem noi cu Germania și nu numai cu Germania, cu Franța, cu Italia. Noi avem o industrie în mare parte sub-contractuală față de aceste țări foarte puternice. În industria auto, şi nu numai, noi lucrăm la comandă, avem comenzi de la ei.

Orice defecțiune a pieței și a producției în aceste țări înseamnă automat o scădere a potențialului nostru industrial, deci o scădere a ratei de dezvoltare. Asta trebuie să ne sperie neapărat și trebuie să avem neapărat o posibilitate de contracarare”, a precizat analistul economic.

Spre final, analistul economic a spus că programul social prin care sunt ajutați oamenii defavorizați ar trebui să fie dublat imediat pe un program anticriză și să atace cele mai mari vulnerabilități ale României.

„Acest program anticriză trebuie să atace trei direcții importante, care sunt vulnerabilități imense ale României. Prima vulnerabilitate este prețul energiei. (…) A doua vulnerabilitate mare de care deja am vorbit este balanța comercială. (…) A treia vulnerabilitate. Una dintre condițiile esențiale ale echilibrului economiei în condiții de criză este funcționarea mediului de afaceri, mediului economic, indiferent de capital, dacă e străin sau dacă românesc, dacă el lucrează pe teritoriul economic al României, trebuie să avem grijă de el”, a explicat Mircea Coșea, în cadrul unui interviu acordat Antena 3.