Presa internațională prezintă situația complicată din Fâșia Gaza. Potrivit The Guardian, aproximativ 1,8 milioane de palestinieni au fost strămutați din cauza războiului.

Situația se complică în Fâșia Gaza

O situație deja dificilă s-a complicat și mai mult odată cu venirea iernii. Furtunile de ploaie și vânturile puternice au trecut deja prin fâșia de coastă. Astfel, au fost împrăștiate corturile celor cu puțin adăpost.

Problemele nu se termină aici. Fumul de la focurile de lemne exacerbează afecțiunile respiratorii, potrivit sursei menționate. La rândul lor, cei care au nevoie de medicamente au fost nevoiți să meargă la zeci de farmacii. De multe ori, căutările au fost fără rezultate.

O persoană care se află într-o astfel de situație dificilă este Mahmud Abu Rayan, strămutat din orașul nordic Beit Lahia la Rafah. El spune că frigul este insuportabil, iar cortul este foarte mic.

O femeie palestiniană care a fost și ea forțată să părăsească Beit Lahia spune că trăiește „într-un frig puternic” și doarme pe nisip.

O altă persoană, pacient cu cancer, spune că nu are nicio saltea pe care să doarmă și moare de frig.

Bolile transmisibile cresc alarmant

Sursa menționată scrie și că bolile transmisibile cresc alarmant. Conform datelor de supraveghere distribuite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), există diaree cu sânge, infecții respiratorii, icter, hepatită A și meningită.

Mai mult, lipsa de antibiotice provoacă decese în rândul răniților din cauza infecțiilor postoperatorii.

Autoritățile din Israel lansează acuzații grave

De partea opusă. autoritățile din Israel lansează acuzații grave. Potrivit acestora, dovezile de violență sexuală sunt „copleșitoare”. Relatările martorilor despre militanți care au participat la astfel de violențe, cât și cadavrele unor femei descoperite fără haine, altele împușcate în cap și în piept, sunt doar câteva dintre dovezile crunte prezentate de partea israeliană.

Timp de două luni, oficialii israelieni au împărtășit informații care arată că luptătorii Hamas au comis violuri și alte agresiuni sexuale în timpul atacului grupului militant asupra Israelului din 7 octombrie. Atacul s-a soldat cu 1.200 de israelieni morți, inclusiv peste 300 de femei, conform NPR.

În ultimele săptămâni, Israelul a acuzat principalele grupuri internaționale, inclusiv Națiunile Unite, că au fost lente în a recunoaște și condamna violențele sexuale, lucru pe care Hamas l-a negat.

„Le spun organizațiilor pentru drepturile femeilor, organizațiilor pentru drepturile omului, ați auzit de violul femeilor israeliene, de atrocități oribile, de mutilări sexuale: Unde naiba sunteți?”, a declarat marți premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unei conferințe de presă.

Presiunea asupra oficialilor Națiunilor Unite a crescut după o sesiune care a inclus relatări directe de la intervenienții israelieni despre rănile pe care le-au văzut pe corpurile victimelor. Ca răspuns, oficialii ONU s-au apărat și au cerut investigarea acuzațiilor.