Ucraina se confruntă cu o situație dificilă. Un politician avertizează că nu mai există medici în Mariupol
Avertismentul a fost lansat de către Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol. Acesta a spus că cel mult 3% din locuitorii orașului au acces la apă.
Totodată, politicianul ucrainean a spus și că mulți oameni sunt forțați să meargă pe jos kilometri întregi pentru a sta la coadă la punctele de colectare a apei, care includ fântâni, conform informațiilor preluate de Sky News.
Vorbind despre o posibilă „criză”, acesta a subliniat că „apa de o calitate acceptabilă nu este disponibilă în oraș”.
De asemenea, consilierul a arătat că nu mai există medici în Mariupol după ce lucrătorii ruși din domeniul sănătății au plecat.
Peste 10.000 de locuitori din Mariupol se află în închisorile controlate de Republica Populară Doneţk
În altă de idei, amintim că peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean, care acum se află sub ocupaţie rusă, au ajuns în închisori care sunt controlate de autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD).
Menționăm faptul că autoritățile RPD le-au înlocuit pe cele din Ucraina. Anunțul a fost făcut de primăria din Mariupol într-o postare pe Telegram, care a fost preluată de presa internațională. La momentul actual, conducătorii locali se află în exil.
„Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţii (ruşi) şi trimişi în locuri unde sunt privaţi de libertate. Sunt cunoscute câteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka”, au declarat sursele citate.
Totodată, sursa citată mai precizează că cei peste 10.000 de cetățeni sunt ținuți în condiții inumane, precum lagărele de concentrare.
„Persoanele sunt deţinute în condiţii teribile şi inumane, ca într-un lagăr de concentrare. Sunt închise în celule minuscule, de 2 metri pătraţi pe 3, câte 10 persoane”, a menţionat primăria în exil a Mariupolului.
În același timp, Primăria din Mariupol mai precizează că cei care mai locuiesc acum în localitate primesc cu greu apă și hrană și nu sunt lăsați să părăsească orașul, fiind vorba despre o ”tortură fizică și psihologică”.
„Actualii locuitori din Mariupol abia dacă primesc apă şi hrană. Nu-i lasă să iasă (din oraş). Nu au acces la servicii medicale normale şi sunt supuşi diverselor forme de tortură, deopotrivă fizică şi psihologică”, a mai avertizat primăria oraşului pe Telegram.