Credeati ca toate industriile stau prost in vreme de criza? Ei bine, va inselati! Detectivii particulari sunt din ce in ce mai solicitati in aceasta perioada. Castigul lor depinde atat de bugetul alocat de client, cat si de valoarea prejudiciului recuperat. Astfel, un detectiv, poate primi, pe langa plata stabilita in decursul activitatii sale, si un bonus de succes, care poate ajunge pana la cateva zeci de mii de euro. “Se practica avansarea unui buget de caz (in general in cazurile mar
Credeati ca toate industriile stau prost in vreme de criza? Ei bine, va inselati! Detectivii particulari sunt din ce in ce mai solicitati in aceasta perioada.
Castigul lor depinde atat de bugetul alocat de client, cat si de valoarea prejudiciului recuperat. Astfel, un detectiv, poate primi, pe langa plata stabilita in decursul activitatii sale, si un bonus de succes, care poate ajunge pana la cateva zeci de mii de euro.
“Se practica avansarea unui buget de caz (in general in cazurile mari, complexe). Regula este un avans care acopera cheltuielile conform devizelor justificative si un bonus de succes de minimum 10% din valoarea cazului atunci cand este finalizat cu bine. Spre exemplu, intr-o tranzactie imobiliara a fost prevenita o frauda de aproximativ 800.000 euro si agentia a incasat 80.000 euro bonus de succes, bugetul de caz fiind 10.000 de euro si timpul afectat investigatiei fiind de trei luni cu un efectiv de sapte detectivi si trei autoturisme”, a explicat Maria Bumbaru, presedintele Asociatiei Nationale a Detectivilor din Romania (ANDR).
Reducerea costurilor, unul dintre pasii importanti pe care trebuie sa-i urmeze o companie pentru diminuarea efectelor recesiunii, reprezinta o paine de mancat pentru detectivii particulari.
Cine sunt cei urmariti?
Orice companie care vizeaza reducerea costurilor, observa scurgeri de informatii sau care doreste sa-si testeze angajatii, mai ales cei cu functii importante, poate apela la ajutorul detectivilor particulari. De asemenea, credibilitatea partenerilor de afaceri, a potentialilor furnizori sau a clientilor poate fi astfel verificata de antreprenori.
“Gama serviciilor, este vasta si diferentiata in functie de cererile clientilor si poate varia de la verificarea angajatilor si cunoasterea conditiei social etice a acestora prin investigatii specifice, la asigurarea protectiei impotriva scurgerilor de informatii”, au explicat reprezentantii agentiei de detectivi particulari Expertii.
Majoritatea clientilor provin de regula din randul multinationalelor, al companiilor dezvoltate, care sunt constiente de eficienta si de importanta acestei activitati. Tarifele aplicate in Romania sunt in medie de 30-35 de euro pe ora pentru fiecare detectiv, insa variaza de la un caz la altul in functie de complexitatea lui. In alte tari europene tarifele sunt de regula duble. Aceste sume nu-i sperie insa pe antreprenori, ceea ce ii determina pe detectivi sa se astepte la o crestere substantiala a cererilor.
„Cu certitudine, cererea va fi în creştere, iar în plan îndepărtat, avem garanţii că preponderente vor fi cazurile de investigaţii din sfera agenţilor economici, de verificare a partenerilor de afaceri, concurenţa neloială, protejarea companiilor multinaţionale. Ne aşteptăm la întărirea concurenţei în domeniu, dar şi cererile vor fi mai multe şi diversificate, iar munca şi performanţa vor face selecţia concurenţilor”, a declarat Vasile Cires, directorul general al Biroului de Detectivi Particulari Confident.
In prezent, sunt 340 de agentii si birouri de detectivi particulari la nivel national si 1.340 de detectivi particulari avizati de Inspectoratul General al Politiei Romane. In 2008, piata detectivilor particulari s-a ridicat la 20 de milioane de euro.
„Estimez o crestere a activitatii si a cifrei de afaceri, pentru simplul motiva ca in asemenea perioade orice companie este mult mai atenta la fiecare posibila pierdere, robinet de scurgere de informatii sau bani, pericol crescut prin neglijenta sau proasta alegere a angajatilor”, incheie Maria Bumbaru.