Consiliul oraşului cu aproape 50.000 de locuitori s-a pronunţat marţi seara, cu patru voturi pentru şi trei împotrivă, în favoarea lansării procesului de restructurare a datoriei, în conformitate cu legea falimentului din SUA.

Astfel, municipalitatea se va putea proteja de acţiunile creanţierilor şi va putea negocia cu ei reducerea datoriei, estimată în august la 310 milioane de dolari.

Greutăţile financiare cu care se confruntă Harrisburg au început de mai mulţi ani, având la origine un… incinerator de deşeuri care s-a dovedit a fi un real dezastru financiar.

Construit în 1972 şi închis pentru că polua atmosfera, incineratorul a fost supus unei renovări costisitoare în 2003 şi ulterior a acumulat o serie de probleme tehnice, care au dus la umflarea facturii dincolo de capacităţile de plată ale municipalităţii.
Întrebat pe postul de televiziune CNBC în legătură cu această decizie – pe care majoritatea locuitorilor o consideră iresponsabilă, potrivit unui sondaj realizat de o televiziune locală -, responsabilul municipal pe probleme de contabilitate, Dan Miller, a subliniat că nu exista altă posibilitate.

“De fapt, iresponsabil ar fi să nu ne declarăm în incapacitate de plată. Este singura cale plauzibilă pentru redresarea situaţiei în care se află oraşul nostru, pe termen lung”, a declarat Miller.

SUA au adoptat în 1934 o lege prin care colectivităţile locale şi statele federale pot declara încetarea plăţilor. Cazul municipalităţii din Harrisburg este cel mai important de la începutul crizei economice din SUA, la sfârşitul lui 2007.
Sursa: Agerpres