Valul de concedieri de la Tesla nu se mai oprește. În ultima lună, producătorul de vehicule electrice Tesla a fost lovit de valuri după valuri de concedieri.
Este oarecum neclar câți angajați au fost afectați, iar concedierile nu dau semne să se oprească CNBC a intrat în posesia unor documente guvernamentale, printr-o cerere de înregistrări publice, care arată că Tesla va reduce alte 600 de locuri de muncă la unitățile sale din California, de la cei mai simpli muncitori și până la ingineri.
„Ineficiența” companiei a fost între 20 și 30%
Dezvăluirile CNBC arată că numărul mare de concedieri de la Tesla ar putea ajunge să fie mult mai mare decât reducerea cu 10% a numărului de angajați despre care a avertizat CEO-ul Elon Musk la începutul valului de concedieri, din aprilie.
Conform CNBC, Musk a susținut, într-un document privind veniturile obținute în luna aprilie, că „ineficiența” companiei a fost între 20 și 30%. El a sugerat că aceste concedieri ar putea ajunge la aproape o treime din forța de muncă a companiei, care, la finele anului trecut, era de peste 140.000 de persoane, scrie Futurism.
Gambit magistral
Pentru unii, imaginea unei companii precum Tesla care se zvărcolește, cu sute de oameni dați afară, pare greu de privit, dacă ținem cont că, în urmă cu doar câțiva ani, era în vârful lumii.
Compania lui Elon Musk a demonstrat nu doar că ar putea face din vehiculele electrice un simbol, ci și că le poate produce la scară largă.
De-atunci, lucrurile au luat-o pe alt făgaș. Întreținerea și fiabilitatea vehiculelor s-au dovedit a fi mai dureroase decât se aștepta cineva, subminând interesul consumatorilor. Între timp, în afara SUA au început să apară, precum ciupercile după ploaie, alternative mai ieftine.
În centrul acestui prăpăd se află chiar Musk, ale cărui reacții, de când a cumpărat X-fostul-Twitter, au ridicat întrebări cu privire la perspicacitatea sa pentru afaceri. În plus, Musk s-a lăsat momit de tot felul de poziții conspiraționiste, de dreapta, care par să fi înstrăinat principalii cumpărători ai companiei.
În primul trimestru al acestui an, Tesla a vândut 386.100 de mașini la nivel mondial
„S-a ajuns la punctul în care ne simțim de parcă am conduce mașina în timp ce purtăm o șapcă QAnon-MAGA”, a explicat un fost proprietar Tesla, anul trecut.
În primul trimestru al acestui an, Tesla a vândut 386.100 de mașini la nivel mondial și a reușit, astfel, să-i depășească pe rivalii chinezi de la BYD. În schimb, analiștii mărcii se așteptau ca Tesla să vândă aproximativ 455.000 de mașini în această perioadă. Față de ultimul trimestru din 2023, livrările Tesla au scăzut cu 20% la nivel mondial.
Odată cu acest anunț, unul dintre cei mai importanți angajați Tesla a părăsit compania. Este vorba despre Drew Baglino, vice-președinte al departamentului de propulsoare și energie, care părăsește Tesla după 18 ani.
98% dintre cei care încearcă Full Self-Driving de la Tesla renunță
În martie, Tesla a început să ofere clienților săi nord-americani o lună gratuită din controversatul său software Full Self-Driving (FSD). Pachetul cu nume înșelător – care, de fapt nu permite, unui Tesla să se conducă singur, ci să navigheze cu o supraveghere atentă și cu diferite grade de succes – a primit recent o reducere de preț de la 12.000 USD la 8.000 USD.
Dar, conform datelor cărților de credit obținute de firma de cercetare de piață YipitData, chiar și cu prețul mai mic și demonstrația gratuită, suplimentul opțional nu a prins. Doar aproximativ două procente dintre noii proprietari de Tesla rămân cu calitatea de membru FSD, după ce proba gratuită se termină.
Pentru Musk, viitorul companiei este un serviciu „robotaxi” care se bazează pe tehnologia de conducere autonomă, spre deosebire de FSD. Miliardarul a spus că producătorul de vehicule electrice va prezenta un „Cybercab”, undeva prin luna august.