Criza zonei euro loveşte şi în moneda Rusiei

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei consideră că deprecierea rublei a fost cauzată de înrăutăţirea crizei din zona euro, dar a dat asigurări că moneda Rusiei se va redresa şi nu va afecta ţinta de inflaţie din acest an, de 5-6%, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

“Principalul sau chiar singurul motiv este escaladarea crizei din Europa. Din păcate, politicienii europeni nu furnizează un program solid şi clar al modului de depăşire a crizei. Din cauza temerilor privind o nouă scădere a activităţii economice la nivel global, preţul petrolului este în declin”, a afirmat Serghei Ignatiev, preşedintele Băncii Rusiei.

În urma rapidului declin al preţului petrolului în mai, din cauza temerilor că înrăutăţirea crizei din zona euro va reduce necesarul de resurse şi va duce la o nouă scădere a activităţii economice la nivel global, rubla s-a depreciat cu aproximativ 14% faţă de dolar. Economia Rusiei este dependentă de exporturile de ţiţei şi gaze naturale.

Rubla se tranzacţionează acum la 32,79 faţă de un dolar, în timp ce în februarie se tranzacţiona la 29,04 pentru un dolar. Săptămâna acesta rubla s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Totuşi, a apreciat Ignatiev, recenta depreciere a rublei ar putea să nu afecteze ţinta de inflaţie din acest an şi a dat asigurări că Banca Centrală a Rusiei va încerca să menţină inflaţia sub 6%.

Rata inflaţiei în Rusia a ajuns la 6,1% în 2011, cel mai scăzut nivel din istoria post-sovietică. Pentru acest an guvernul estimează o rată a inflaţiei de 5-6%.

Sursa: Agerpres