Criza zonei euro a atins un stadiu critic când Italia s-a alăturat clubului 7%, grup de ţări din zona euro a căror costuri de împrumut au depăşit pragul de 7% şi a rămas acolo. Datoria publică a Italiei este aproape de 120% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării. Numai Grecia are o povară mai mare.
Datoria Irlandei este mai mică, dar are un deficit bugetar mare care determină creşterea datoriei cu o viteză mai mare. La fel şi Marea Britanie, dar ea beneficiază de faptul că nu este în zona euro şi încă se poate împrumuta ieftin.
Situaţia Italiei nu este încă la un nivel critic, deoarece guvernul nu este forţat să îşi refinanţeze datoriile rapid la dobânzi usturătoare. Maturitatea medie a bondurilor sale este de circa şapte ani. Numai în Austria şi Marea Britanie este mai lungă.
PIB-ul a crescut în majoritatea ţărilor pe parcursul lui 2011, dar au fost marcate diferenţe în performanţe. Economia Germaniei a crescut cu circa 3%, potrivit biroului de statistică al ţării. Ţările vecine, cu care Germania are schimburi comerciale mai intense, au mers şi ele bine – cu toate că semne de recesiune incipientă au fost vizibile spre sfârşitul anului.
Prin contrast, PIB-ul Greciei şi al Portugaliei a fost zdrobit sub povara austerităţii. Economia Greciei se pare că s-a contractat cu cel puţin 6% în 2011. Criza sapă şi la temelia aşa numitelor ţări „nucleu“ din zona euro, precum Germania şi Franţa. Accentuarea crizei datoriilor suverane din zona euro face tot mai probabilă o recesiune în prima parte a acestui an.
În multe ţări, rata şomajului nu a crescut cum ar fi fost de aşteptat, dată fiind depresiunea creată de criza din 2008/2009. Germania are o rată mai mică a şomajului decât în anii de „boom“ economic. Cele mai afectate ţări sunt Irlanda şi Spania, unde colapsul din construcţii a umflat cozile la ajutorul de şomaj.
Şomajul în rândul populaţiei tinere este mare, în mod special, în Spania, accentuând protestele. Marea Britanie a mers mai bine, deoarece legile sale restrictive au limitat creşterea din sectorul construcţiilor în perioada exploziei imobiliare. Dar creşterea slabă şi perspectiva unei noi recesiuni înseamnă creşterea şomajul şi în Marea Britanie.
<object height="525" width="595"> <param name="movie" value="https://media.economist.com/sites/default/files/media/2012InfoG/Interactives/EuroEconJan2012/EuropeanEconomies.swf" /> <param name="allowFullScreen" value="true" /> <param name="allowscriptaccess" value="always" /> <embed type="application/x-shockwave-flash" src="https://media.economist.com/sites/default/files/media/2012InfoG/Interactives/EuroEconJan2012/EuropeanEconomies.swf" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="525" width="595"></embed> </object>