INTERNAŢIONAL Furtuna pieţelor financiare străine ameninţă să se extindă
Când America strănută, puţini scapă de gripă. Problemele apărute în sectorul creditului ipotecar din SUA au început să se transmită şi pe alte pieţe. Riscul de contagiune nu ocoleşte nici economiile emergente.
Ţările cu deficite mari ale contului curent au cele mai mari motive să tremure, faţă de acestea investitorii străini având tendinţa să manifeste schimbări bruşte de comportament în astfel de perioade. În ultima săptămână, încrederea lor a fost şi mai mult zdruncinată. După ce Bear Stearns, colosul financiar de pe Wall Street, cunoscut pentru abilitatea de a gestiona riscurile preluate, mai ales în cazul titlurilor cu garanţii ipotecare, a fost nevoit să închidă două fonduri şi şi-a văzut acţiunile coborând cu 32% faţă de maximul atins în ianuarie, a venit rândul instituţiilor financiare europene să dea veşti proaste. BNP Paribas a anunţat săptămâna trecută că va suspenda trei fonduri în urma problemelor de pe piaţa creditelor ipotecare cu grad sporit de risc („subprime“) din SUA. Şi în Germania, banca IKB a fost puternic afectată.
Pe pieţele emergente, oficialii şi investitorii din Turcia, unde deficitul extern a depăşit 7,5% din PIB, au început deja să îşi facă probleme. Cu dobânzi pe termen scurt de aproape 19% şi o apreciere a lirei de peste 18%, Turcia a atras ca un magnet investitorii străini în ultima perioadă. Întărirea monedei locale a încurajat companiile locale să se împrumute în afară, dar a lovit în competitivitate exporturile. Printre cei mai importanţi beneficiari indirecţi ai operaţiunilor „carry trades“, alături de alte ţări cu randamente mari oferite investitorilor pentru riscuri pe măsură, Turcia începe să simtă acum efectele temerilor care au cuprins pieţele financiare. Prima afectată, bursa, a avut cea mai proastă evoluţie dintre pieţele emergente, cu un declin de 12%.
Cu un deficit extern de peste 10% din PIB, dobânzi încă ridicate şi o monedă care s-a apreciat încontinuu, nici România nu poate sta fără griji, chiar dacă influenţa crizei transmise de piaţa americană nu poate fi pe măsura celei aşteptate în Turcia. „Vom avea sensibilitatea pieţelor emergente. Vom fi la întâlnirea a două plăci tectonice, cea europeană şi cea a pieţelor emergente“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului semestrial asupra inflaţiei. În opinia sa, România se va comporta la fel ca pieţele emergente încă 1-2 ani, chiar dacă piaţa internă este integrată în cea a UE. Săptămâna trecută, pe piaţa valutară, leul a trecut prin câteva şedinţe cu intervaluri de depreciere, pe care dealerii le-au pus pe seama influenţei transmise de pe pieţele externe. Avertismente legate de riscul deprecierii monedei naţionale, care în ultimii ani a câştigat puternic teren atât în faţa euro, cât şi a dolarului, sunt transmise şi în ultimul raport BNR asupra inflaţiei: „nu este exclusă nici posibilitatea apariţiei unor presiuni în sensul deprecierii leului, volatilitatea cursului de schimb fiind dată de caracterul impredictibil al apetitului pentru risc al investitorilor străini pe pieţele emergente, în condiţiile în care evoluţiile cursului de schimb al leului sunt numai în parte corelate cu modificările condiţiilor fundamentale ale economiei româneşti“. Influenţa pieţelor internaţionale s-a simţit, săptămâna trecută, şi pe bursă, care a evoluat „în tandem“ cu acestea în mai multe zile.