După o lungă noapte de negocieri la Bruxelles, cei 27 de lideri europeni au semnat Tratatul de aderare, iar preşedintele UE Herman Van Rompuy a salutat semnarea documentului, declarând că statul croat va fi, în cele 18 luni până când va deveni membru cu drepturi depline, un "observator activ" în toate forurile UE. "Astăzi este o zi istorică pentru Croaţia şi UE", s-a adresat el liderilor UE, în cadrul ceremoniei de semnare.

Pentru croaţi, acest pas reprezintă împlinirea unui vis mai vechi, la care s-a ajuns după şapte ani de negocieri intense, în special din cauza disputelor teritoriale cu Slovenia şi solicitările ca statul croat să-şi intensifice eforturile de condamnare a criminalilor de război şi să încurajeze întoarcerea refugiaţilor de război, în special a celor sârbi.

"Astăzi, Croaţia intră în UE, dar, cel mai important, Europa intră în Croaţia", a spus şi preşedintele croat Ivo Josipovic, citat de AP.

De îndată ce ţara şi-a declarat independenţa de fosta Iugoslavie în 1991, guvernul şi-a exprimat obiectivul de a deveni membru al Uniunii Europene. Totuşi, au mai trecut încă 10 ani şi un război cu vecinii săi din Belgrad, înainte ca ţara să înceapă măcar procesul oficial de aderare la UE.

În noiembrie 2000, Croaţia a început să negocieze un aşa-numit "acord de stabilizare şi de asociere" cu UE. În tratatul respectiv, ambele părţi au convenit asupra unui cadru pentru viitorul dialog politic, definind şi condiţiile comerciale. Croaţiei i s-a cerut să-şi ajusteze Constituţia conform standardelor europene şi să aibă o contribuţie mai mare la negocierile regionale şi eforturile de cooperare cu vecinii săi.
Acest proces a fost monitorizat cu atenţie, spre deosebire de tratatele anterioare negocierile cu Croaţia fiind mult mai ambiţioase şi mai detaliate.
Croaţia devine a doua naţiune din fosta Iugoslavie care aderă la Uniunea Europeană, asta după ce Slovenia a devenit membru în 2004.