Moment extrem de important pentru Croația! Începând cu 1 ianuarie, această ţară va adopta moneda unică europeană. Jurnalistii de la Euronews Italia analizează implicaţiile acestei măsuri pentru populaţia croată.
În timp ce, potrivit Băncii Centrale Europene, prețurile în Europa și în Zona Euro vor crește în continuare, Croația va adopta moneda euro, începând de la 1 ianuarie 2023.
Croația se va integra complet în „clubul european”
După aderarea la Uniunea Europeană pe 1 iulie 2013 și intrarea iminentă (1 iulie 2023) în Spațiul Schengen pentru libera circulație, pentru Croația este ultimul pas pentru a face parte, complet, din „clubul european”.
Potrivit Comisiei UE, deficitul și datoria publică a Croației sunt la egalitate, rata somajului este de 6-7%. Salariul mediu în Croația se ridică la puțin peste 1.000 de euro.
Pensiile reprezintă aproximativ o treime din salarii și mulți cred că nici măcar creșterea lor nu va fi suficientă pentru a combate costul ridicat al nivelului de trai.
Tinerii şi bătrânii din Croaţia văd diferit adoptarea monedei euro
Dar majoritatea populației croate este în favoarea aderării la euro. Majoritatea tinerilor au așteptări pozitive și nu cred că euro ar putea duce la o inflație mai mare, așa cum se tem părinții lor.
Potrivit noilor generații, moneda unică va aduce mai multe oportunități de muncă și va facilita călătoriile. Moneda euro este deja folosită de cele mai mari companii din Croația.
Într-o librărie din centrul Zagrebului, echipa „Euronews” a întâlnit câțiva tineri croați.
Kazimir, student la Facultatea de Economie, explică: „Ne simțim avantajați să folosim euro față de bătrâni. Folosim deja moneda euro pentru lucruri importante, cum ar fi cumpărarea de mașini, costul apartamentelor de închiriat sau de cumpărat și costul terenurilor”.
„Părinții mei nu sunt atât de optimiști în această privință, dar cred că este un lucru obișnuit pentru persoanele în vârstă. Nu încerc să fiu negativ, dar este un fapt că aici, în Croația, oamenii în vârstă sunt pesimiști în ceea ce privește moneda euro”, adaugă Leon, student la Facultatea de Filozofie.
Vor creşte pensiile, tocmai pentru a linişti populaţia în vârstă, mai îngrijorată de trecerea la euro
Când vine vorba de euro, așadar, există un decalaj generațional. Oamenii în vârstă sunt mai degrabă îngrijorați de introducerea monedei unice.
Guvernul premierului Andrej Plenković a aprobat o lege de majorare a pensiilor, tocmai pentru a depăși reticența bătrânilor față de noua monedă.
Marin Piletić este ministrul Muncii în Croația: „Suntem în proces de reformare a sistemului de pensii. De anul viitor vrem pensii mai mari pentru familii și pentru pensiile minime, aici, în Croația. Reforma a trecut prin aprobarea Parlamentului croat: am inclus această noutate suplimentară pentru serviciile sociale ale țării noastre”.