Croaţia cedează în disputa cu UE asupra legislaţiei privind extrădarea

Croaţia a cedat presiunii de a-şi accelera planurile pentru a-şi aduce legislaţia privind extrădarea în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, o decizie care ar trebui să pună capăt disputei ce a tensionat primele luni ale apartenenţei Zagrebului la blocul comunitar.

Executivul UE a ameninţat în această săptămână că va reduce ajutorul financiar pentru Zagreb din cauza nerespectării legislaţiei privind arestarea posibililor criminali.

Croaţia a nemulţumit Bruxellesul prin introducerea unor reguli care nu permit ca cei acuzaţi de atrocităţi în timpul războaielor din Balcani din anii 1990 să fie extrădaţi pentru a fi judecaţi.

CE a impus Croaţiei un termen limită de două săptămâni pentru a-şi modifica legislaţia. Un oficial din cadrul UE a afirmat că preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi premierul croat Zoran Milanovic au vorbit la telefon şi au ajuns la un compromis.

Croaţia, care iniţial a promis să-şi modifice legislaţia până în luna iulie a anului viitor, s-a angajat acum verbal să facă acest lucru până la 1 ianuarie, a precizat oficialul citat sub protecţia anonimatului.
"Detaliile înţelegerii încă nu au fost stabilite", a declarat oficialul pentru Reuters, adăugând că ministrul croat de justiţie se va întâlni săptămâna viitoare cu comisarul european pentru justiţie în vederea finalizării termenilor compromisului.
Disputa vizează o lege pe care parlamentul croat a modificat-o cu doar trei zile înainte de aderarea ţării la UE în iulie. Amendamentul stabileşte că nicio persoană acuzată sau condamnată pentru crimă înainte de august 2002 nu poate fi extrădată în străinătate.

Deşi statul de la Marea Adriatică a promis să modifice legea, UE nu este mulţumită de ritmul în care acţionează Zagrebul. Bruxellesul doreşte să aibă dovezi privind angajamentul Croaţiei, de aici şi ameninţarea că va reduce ajutorul financiar, necesar pentru ca Zagrebul să-şi consolideze frontierele pentru a putea adera la spaţiul Schengen de liberă circulaţie.

Nu este un lucru neobişnuit ca Bruxellesul să ia măsuri împotriva unui stat membru din cauza nerespectării legislaţiei UE, însă în nici o altă ocazie CE nu a ameninţat atât de repede cu aplicarea de sancţiuni după aderarea unei ţări la UE.
Sursa: Agerpres