De asemenea, Guvernul de la Zagreb a redus cu 50% contribuţiile pe care angajatorii trebuie să le plătească pentru salariul minim, în scopul reducerii costurilor cu salariile.
„Aceste măsuri sunt atât în beneficiul angajatorilor, cât şi în cel al angajaţilor”, a declarat premierul Andrej Plenkovic, după reuniunea Cabinetului.
De anul viitor, salariul minim net în Croaţia va creşte la 2.752 kuna (429,63 dolari), în timp ce salariul minim brut va fi de 3.439 kuna. Cifra reprezintă 43% din salariul mediu brut din septembrie, care s-a ridicat la 7.989 kuna.
„Obiectivul nostru pe termen mediu este să majorăm salariul minim la 50% din salariul mediu brut”, a afirmat ministrul Muncii, Marko Pavic.
În Croaţia, aproximativ 75.000 de angajaţi primesc salariul minim.
De asemenea, de anul viitor, numărul licenţelor pentru angajaţii străini va creşte la 31.000, de la 9.000 anul acesta. Croaţia are nevoie de angajaţi străini în construcţii, turism, construcţia navelor şi industria metalurgică. În ultimii ani, aceste industrii au fost afectate de lipsa forţei de muncă. Majoritatea angajaţilor străini vine din ţări din afara UE.
La o populaţie de 4,3 milioane de locuitori, Croaţia are o rată a şomajului de 11,6% sau aproximativ 180.000 de persoane. Anul acesta, economia croată ar urma să urce cu peste 3%, dar analiştii avertizează că perspectivele pe termen lung indică un avans de 1-2%, dacă nu se îmbunătăţesc semnificativ climatul de afaceri şi eficienţa sectorului public.
În România, Guvernul a aprobat luna trecută majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 1.900 lei (aproximativ 410 euro) începând cu 1 ianuarie 2018.
AGERPRES