De ce cumpără Beroš din Slovenia, iar judecătorii sunt în grevă?

„Evenimentele groaznice din regiune [asasinatele din Serbia, n. red.] au umbrit realitatea croată, care nu este deloc idilică. O fotografie cu ministrul Vili Beroš [ministrul croat al sănătății, n. red.] stând la coadă la un magazin din Brežice [Slovenia vecină], unde totul este mult mai ieftin decât în Croația, a atras recent atenția publicului.

Evident, ministrul calculează cel mai bine cum și unde să meargă, ceea ce este legitim și inteligent. Și cetățenii croați calculează, dar pentru unii Slovenia este prea departe sau nu au nici drum spre Brežice.

La aniversarea a zece ani de la intrarea Croației în Uniunea Europeană nu prea avem motive de sărbătoare. Politicienii vor prezenta cifre care ar trebui să servească drept dovadă că ”nu ne-a fost niciodată mai bine”, dar realitatea este că nu prea ne-am mișcat din loc în acești lungi zece ani. Bulgaria și România ne-au ajuns din urmă, iar în multe privințe stau mai bine decât noi, iar Croația se află la coada Europei.

Acum, când am introdus cu succes euro, prețurile au luat-o razna, suntem o țară mai scumpă decât aproape toți vecinii noștri, inclusiv Italia care e mai bogată. Pe de altă parte, lanțurile care vând produse alimentare au devenit mai bogate ca niciodată, profiturile lor au crescut cu 300 la sută. Și nu pățește nimeni nimic. Guvernul a amenințat, a introdus liste cu prețuri maximale, a cerut scăderea prețurilor – în zadar. Diferența, ca întotdeauna, au plătit-o cetățenii croați, pe care nimeni nu-i poate convinge că trăiesc ”ca niciodată”.

Diferențele dintre cei bogați și cei săraci din Croația sunt deja foarte mari, așa că nu este de mirare că unii conduc mașini scumpe, în timp ce alții supraviețuiesc strângând sticle sau scotocind prin pubele. Ca o ”consolare”, lor nu poate decât să le fie mai rău, nu mai bine. Trendul de dezvoltare îi favorizează pe cei amețitor de bogați, care devin și mai bogați, schimbă imaginea societății și lasă în urmă pustiu”, a scris jurnalistul Jurica Körbler într-un articol publicat pentru cotidianul croat Glas Istre.

Croația, nemulțumită de aderarea la Uniunea Europeană

„Auzim că este criză peste tot, inclusiv în Uniunea Europeană. Dar nu este chiar așa: în țările dezvoltate, criza este contracarată cu măsuri care să ajute în mod specific toți cetățenii. Și vorbim de măsuri generoase, nu de sume simbolice, care să îi împiedice pe mulți să ajungă în stradă la propriu. Italia, Germania, Austria, țările scandinave, toate și-au manifestat dorința de a interveni și de a preveni haosul de pe piață care ar putea avea consecințe pe termen lung.

Și nu dau vina pe ”economia de piață” pentru a le permite unor oameni să facă profituri enorme în detrimentul cetățenilor croați. Europa și Uniunea Europeană sunt, totuși, altceva. Această asociere este, încă, cel mai bun model pentru țările europene, care permite societăți corecte, dezvoltare și prosperitate. Trebuie doar să joci după regulile care se aplică în Europa, unde judecătorii și medicii nu cerșesc ”în stradă” să fie plătiți decent. Nu încape vorbă.

După medici, o altă structură importantă în societate, judecătorii, intră în grevă. Salariul mediu de 1.500 de euro este motivul grevei japoneze și ei solicită ca media să fie de 2.100 de euro. Este o cerință decentă, pentru că judecătorii nu se vor îmbogăți nici cu această cifră.

Pe de altă parte, 2.100 de euro reprezintă doar un vis pentru un număr mare de angajați croați. Deci, după medici și judecători, va începe o avalanșă de greve ale celor care pot câștiga salarii mai mari și pot crea presiune în stradă. Și nu ar trebui să-i judecăm. Mai curând ar trebui să-i compătimiți toți cei care nu au posibilitatea de a lupta în stradă pentru banii care să le permită o viață mai mult sau mai puțin decentă.

Când am intrat în familia europeană, am fost bombardați cu promisiuni că, în sfârșit, vom trăi după reguli europene, într-o societate dreaptă, în care fiecare va câștiga după meritele sale. Chiar și atunci, desigur, puțini oameni au crezut cu adevărat în asta, așa că visul de a ajunge la standardul elvețian a fost ridicol. Dar, pe de altă parte, nimeni nu credea că, zece ani mai târziu, vom sta la coadă la magazinul din cartier pentru a cumpăra zahăr, făină, carne sau pâine mai ieftin, economisind astfel câțiva euro.

Este o realitate tristă, în care politicienii ne asigură că în țara noastră curge miere și lapte, dar adevărul este cu totul altul. Nu ne putem depăși propria condiție, așa că fiecare se descurcă cum poate. Statul a uitat de promisiunea de a crea o societate dreaptă în care toată lumea va avea, dacă nu altceva, măcar o casă primitoare și mâncare.

Pentru mulți, acesta este un vis neîmplinit, iar ministrul croat al sănătății ne spune că stă la coadă la magazinul din țara vecină pentru că ”vrea să le cumpere bomboane copiilor săi”. Îl putem crede, dar nu uităm că există bomboane și în Croația, doar că la un preț mult mai mare”, a adăugat Jurica Körbler.