Croaţia nu a luat niciun fel de măsuri suplimentare după descoperirea unui caz atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) în România deoarece nu este nevoie de acest gen de măsuri, a declarat joi Ministerul croat al Agriculturii, reamintind că până acum în Croaţia nu a fost descoperit niciun caz de ESB, transmite Hina.
Potrivit sursei citate, Croaţia, la fel ca şi România, are statul de ţară cu risc neglijabil de ESB.
'Croaţia importă animale vii din România, majoritatea viţei, pentru creştere ulterioară sau sacrificare imediată. Importurile nu au fost şi nici nu vor fi interzise deoarece nu este nevoie de acest gen de măsură', se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii din Croaţia publicat ca reacţie la informaţiile din media potrivit cărora un caz atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) a fost descoperit în România.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a confirmat miercuri că un caz atipic de ESB a fost depistat la o carcasă de bovină din România. Mănăstireanu a subliniat că autorităţile veterinare au distrus carcasa, produsele şi sub-produsele la care s-a identificat această encefalopatie spongiformă atipică, precum şi carcasele învecinate pe linia de tăiere cu această bovină. De asemenea, şeful ANSVSA a menţionat că aceasta nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei, însă autorităţile veterinare au luat absolut toate măsurile ca şi în cazul bolilor transmisibile clasice.
Potrivit Ministerului Agriculturii din Croaţia, cazul de ESB înregistrat în România este unul atipic, iar acest gen de cazuri nu a fost explicat încă în întregime din punct de vedere ştiinţific. Cu toate acesta, s-a stabilit că boala nu este infecţioasă ci că mai degrabă are un mecanism neobişnuit de evoluţie. 'Niciun caz de ESB nu a fost înregistrat în Croaţia până acum', a reamintit Ministerul Agriculturii din Croaţia.
În 2012, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a acordat Croaţiei statutul de ţară cu risc neglijabil de ESB. România beneficiază şi ea de un statut similar, obţinut în iunie 2014.
SURSA: Agerpres