Croația spune că ar putea fi admisă în Schengen, însă Austria și-a reafirmat opoziția față de extindere

Ministrul austriac de Externe și-a reiterat scepticismul față de extinderea spațiului Schengen, însă omologul său din Croația spune că Austria sprijină în continuare această țară să adere la spațiul de liberă circulație.

”Situaţia la frontieră, care este insuportabilă pentru populaţia locală, arată că Schengenul în general nu funcţionează şi că extinderea acestui spaţiu este inutilă”, a fost mesajul ministrului austriac Gerhard Karner, în timp ce efectua o vizită la granița dintre Austria și Ungaria.

Oficialul austriac mai spune că în regiunea Burgenland, situată la granița cu Ungaria, au fost descoperiți 74.291 de refugiaţi, care au venit dinspre ţări ale UE. Potrivit lui, acești refugiați nu au fost înregistrați, în ciuda regulamentului european.

”Cetăţenii doresc în mod legitim ca returnările să se facă la frontieră. Dar, când (refugiaţii, n.red.) cer azil, aceste returnări sunt imposibile din punct de vedere legal”, a adăugat ministrul austriac.

Ar trebui să fie posibil refuzul anumitor cetățeni

Acesta a mai spus că ar trebui ca cetățenii care au puține șanse să se califice pentru obținerea azilului să poată fi refuzați la graniță, aducând în discuție cazurile migranților din ţări precum India, Tunisia sau Maroc.

”Numai anul acesta, 11.400 de tunisieni au cerut azil în Austria”, a precizat ministrul austriac.

Ministrul austriac de Interne spune că peste 90.000 de migranţi au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului, în timp ce aproape 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE.

Austria continuă să sprijine Croația

Davor Božinovic, ministrul croat de Interne, spune că Austria continuă să sprijine Croaţia pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Un vot asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), notează DPA. O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Potrivit agenţiei HINA, preşedinţia cehă a Consiliului UE a pregătit două proiecte de decizie, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România. Aceasta deschide calea pentru Croaţia să intre singură în spaţiul Schengen, având în vedere opoziţia Olandei şi a Suediei faţă de intrarea Bulgariei şi a României, mai scrie agenţia croată de presă.