Preşedintele croat, Zoran Milanovic, a afirmat miercuri, 18 mai, că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală, până când nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.
Croația se alătură Turciei în acest demers
Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.
„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia”, a insistat el.
Preşedintele croat a mai spus într-o conferinţă de presă că, în opinia sa, croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt „distruşi” şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru, informează agenția HINA.
El a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi „cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea”, în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.
„Putem discuta despre Ucraina, dar nu este o problemă arzătoare pentru noi. Aceasta este”, a insistat el, respingând criticile premierului şi ministrului de Externe, în sensul că reputaţia Croaţiei poate avea de suferit cu o asemenea poziţie.
„Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză”, a subliniat Milanovic.
Preşedintele croat a îndemnat totodată Parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.
Finlanda şi Suedia au depus oficial cererile de aderare
Amintim că, Finlanda şi Suedia şi-au depus oficial miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei la integrarea celor două ţări nordice în Alianţă.
„Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg.
„Salut călduros cererile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO. Sunteţi partenerii noştri cei mai apropiaţi şi aderarea voastră la NATO va consolida securitatea noastră comună”, a spus Stoltenberg, primind cererile de aderare, aflate fiecare într-un dosar alb cu drapelul ţării.
NATO consideră că aderarea Finlandei şi Suediei va întări foarte mult regiunea de la Marea Baltică.