Croația va interzice exporturile de gaze și ridică miza în relațiile deja tensionate cu Ungaria

croatia

Noi tensiuni între Croația și Ungaria după ce Zagrebul a anunțat că va interzice exportul de gaze naturale. Mesajul transmis de ministrul croat al Economiei vine în contextul în care Croația și compania MOL din Ungaria dețin în comun una dintre cele mai mari companii de utilități croate.

Croația intenționează să interzică exporturile de gaze naturale produse pe plan local, a declarat miercuri ministrul Economiei, Davor Filipovic, ridicând miza în relațiile deja tensionate cu Ungaria.

Noi tensiuni între Croația și Ungaria

Croația și MOL din Ungaria dețin în comun una dintre cele mai mari companii de utilități croate, concernul de petrol și gaze INA, și au avut deja un conflict aprig cu privire la drepturile de administrare și strategie.

„Mesajul pe care l-am transmis și reprezentanților MOL este că INA plănuiește să producă 703 milioane de metri cubi de gaze naturale în 2022, iar tot acest gaz produs în Croația ar trebui să ajungă la cetățenii croați, la instituții, spitale, grădinițe, la un preț acceptabil”, a declarat ministrul după întâlnirea cu reprezentanții MOL la Zagreb, a relatat televiziunea de stat HRT, potrivit Euractiv.

„Guvernul va lua săptămâna viitoare o decizie prin care gazul croat va merge către companiile și cetățenii croați”, a mai precizat ministrul.

Zagrebul interzice exportul de gaze naturale

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Zagrebul va interzice efectiv exportul de gaze naturale, Filipovic a explicat că guvernul va ordona în mod oficial INA să vândă tot gazul produs în Croația cetățenilor, instituțiilor și companiilor croate.

De asemenea, Filipovic a declarat că a precizat că managementul INA nu mai are sprijinul guvernului de la Zagreb, „motiv pentru care directorul general al INA, Sandor Fasimon, și-a prezentat demisia”.

MOL este cel mai mare acționar al INA, cu o participație de 49,08%, în timp ce guvernul croat deține puțin sub 45%. Cei doi mari acționari au fost implicați în mai multe bătălii în instanță în ultimul deceniu.

În cel mai recent scandal al INA, Croația a arestat cinci persoane, inclusiv un manager de rang înalt de la INA, suspectate că au organizat un sistem de revânzare a gazelor naturale ale INA către terți la suprapreț și de împărțire a profiturilor.

„Acest scandal corporativ este consecința unui management deficitar în cadrul INA … Vom insista asupra unei schimbări a sistemului de management corporativ de acolo, vom insista asupra unui audit pe care l-am solicitat deja, iar guvernul va sugera, de asemenea, demiterea membrilor croați din consiliul de administrație al INA”, a declarat Filipovic.