Croaţia vrea să facă parte din mari proiecte internaţionale din domeniul energetic. Din acest motiv, premierul croat l-a întrebat pe omologul său rus, Vladimir Putin, dacă South Stream poate să-i tranziteze ţara.
Până acum Croaţia a fost ocolită de proiecte energetice de anvergură. În domeniul gazului, în proiectul Nabucco au fost deja stabilite părţile. Croaţia nu face parte, deoarece din Bulgaria, gazoductul intră în România, apoi traversează Ungaria pentru a putea intra în Austria. Dincolo de avantajul stabilităţii politice pe termen lung pe care Ungaria o are, iar Serbia nu, Ungaria are şi avantajul reliefului de câmpie care fac construcţia şi întreţinerea gazoductului.
Proiectul South Stream ocoleşte iarăşi Croaţia, din Bulgaria traseul trece prin Serbia (prietenă a Rusiei) apoi în Ungaria. Croaţia doreşte să facă parte măcar dintr-unul din cele două. Astfel, premierul croat Jadranka Kosor l-a rugat pe Putin să modifice traseul. Când s-au întâlnit în Polonia, cu ocazia festivităţilor de marcare a 70 de ani de la începerea războiului, Kosor i-a prezentat lui Putin propunerea sa. Partea croată apreciază că din Serbia, gazoductul poate traevrsa Croaţia şi Slovenia pentru a ajunge în Italia.
Croaţia obţine 60% din necesarul de gaze naturale din producţia proprie, restul de 40% fiind importat din Rusia. În prezent, cantitatea de gaze o primeşte prin manunchiul de conducte care tranzitează Ucraina. În viziunea croaţilor, participarea la South Stream le va aduce siguranţa livrărilor de gaz.