România nu poate ieşi din criză până nu îşi revin pieţele externe, iar orice presiune asupra Guvernului privind relansarea economică nu va duce decât la „măsuri de pomeni”, a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

„Ieşirea din criză a României este imposibilă dacă nu se iese din criză la nivel mondial. Suntem structural dependenţi de contextul mondial. Valoarea companiilor depinde de businessul pe care îl fac, iar în criză nu fac business prea mare, deşi sunt şi excepţii”, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, la un seminar pe teme economice.

El a adăugat că România se poate relansa doar cu ajutor din afară, nu din interior.

„Cei care presează Guvernul pentru a lua măsuri de redresare economică nu fac decât să facă presiuni pe contul curent, nu poate face nimic Guvernul. Aceste presiuni nu vor duce decât la măsuri de pomeni. Cred că România îşi va relua creşterea economică în 2010. Aş cita aici pe Dimitrie Gusti, fără să supăr pe nimeni, care spunea că diferenţa dintre antreprenorul din vest şi cel român este că cel din vest vede în orice oportunitate, în timp ce cel român se uită în sus, la stat. Personal, cred că România a intrat în criză mai târziu cu un an faţă de celelate pieţe pentru că românii au respins criza”, a spus Croitoru.

Românii sunt acum în cealaltă extremă

Oficialul BNR a menţionat că românii sunt acum în cealaltă extremă, pentru că „văd negrul mai negru decât este”.

„Cred că am atins punctul de minim. România îşi va reveni în semestrul doi, dar foarte slab. Cred că în acest an vom avea creştere 0. Revenirea de la -7 la 0 va avea loc pentru că a avut loc această revenire din SUA şi celelalte motoare ale economiei mondiale, care a dus la creşterea încrederii, ceea ce se vede în exporturi”, a afirmat Croitoru.

În opinia sa, în acest context, România se va confrunta cu o reluare a intrărilor de capital, chiar dacă nu foarte mari.

„România este la o răscruce, fie capitalurile vor începe să reintre, fie să se înceapă ieşiri de capitaluri din cauza deteriorării situaţiei din Grecia şi «Doamne fereşte!» să se deterioreze şi situaţia din Spania pentru că Grecia reprezintă 2% din PIB-ul UE, iar Spania reprezintă 20%”, a mai spus oficialul BNR.

Croitoru a reiterat ideea imposibilităţii retragerii de fonduri de către băncile greceşti din România.

Oficialul BNR a arătat că estimările pentru acest an privind investiţiile străine directe indică un nivel de peste şase miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere uşoară faţă de circa 5 miliarde de euro în 2009.

SURSA: Mediafax