Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, vineri seara, că ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru, „pentru că sunt mulţi bani”, iar rezervele interne sunt limitate.

„Ar trebui să ne întoarcem la o finanţare din interior. A spus şi guvernatorul (Mugur Isărescu, n.r.) că rezervele interne cu care poate să împrumute sistemul bancar România sunt limitate. Orice zi de întârziere pentru asigurarea finanţărilor externe sau, Doamne fereşte, întreruperea acestui lucru se transformă în creşterea costurilor, enorme, pentru toţi. Ar fi foarte greu”, a afirmat Croitoru, la The Money Channel.

Anterior, Croitoru a declarat pentru Mediafax că le va cere politicienilor sprijin arătându-le că prioritatea României o reprezintă finanţarea externă a economiei, la fel de importantă pentru stabilitatea democraţiei ca alegerile corecte.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti.

Ulterior, FMI a a nunţat că nu anticipează o întrerupere a acordului cu România şi că o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autorităţile a doua revizuire a înţelegerii stand-by.

SURSA: Mediafax