"Cu acest mecanism, băncile centrale au împins inflația unde au dorit. Nimeni nu părea să creadă cu adevărat că acest mecanism comod se va mai deteriora vreodată și că băncilor centrale le va veni greu să creeze inflație. Și, chiar dacă s-ar fi întâmplat, exista o cauzalitate reasiguratoare acceptată de economiști (Mishkin, 2007): inflația depinde de bani, care la rândul lor depind de băncile central", scrie Croitoru, pe opiniibnr.ro.
"Cu alte cuvinte, ar fi suficient ca băncile centrale să găsească alte modalități pentru a crește cantitatea de bani. Iar băncile centrale au făcut ce a depins de ele pentru a crea bani: mai întâi au redus ratele dobânzii la zero, apoi au trecut la relaxări cantitative, iar în prezent extind practica dobânzilor negative la rezervele excedentare. Totuși, inflația nu a crescut spre nivelurile dorite", arată economistul.
Acesta face câteva previziuni privind politicile viitoare ale băncilor.
Potrivit lui Croitoru, băncile nu vor răspunde la dobânzile negative asupra rezervelor excedentare, care este o formă de represiune financiară, prin impunerea de dobânzi negative la depozitele populației.
Din acest motiv, politica ratelor negative asupra rezervelor va fi ineficientă și va fi necesar să se apeleze la alte măsuri reale de a crește inflația și de a stimula cererea. Probabil că următoarea încercare va fi ceea ce, pornind de la Milton Friedman (1969) a ajuns să se numească "bani din elicopter" ("helicopter drop" of money). Adică tipărirea de bani de către băncile centrale pentru a fi dați guvernelor în încercarea de a mări deficitele bugetare dincolo de limitele la care le-ar putea ajunge fără ajutorul băncilor centrale. Calvo (1991) a arătat că nu există metodă mai bună de a crește inflația decât lărgirea deficitelor fiscale. Această tipărire de bani se deosebește de tipăririle de bani realizate sub denumirea de "relaxări cantitative" prin aceea că nu pot fi inversate. Acei bani se dau guvernelor spre a fi cheltuiți, fără ca guvernele să aibe obligația de a rambursa "creditul", spune consilierul guvernatorului BNR.