Negocieri febrile au loc atât la Londra, cât și la Bruxelles, vizând detaliile finale ale tranzacției, scrie Der Speigel.
La un moment dat, părea că cele două părți vor fi capabile să cadă de acord cel puțin asupra unui acord rudimentar, care să împiedice controversele vamale și tarifare. Un astfel de acord ar putea limita în mod semnificativ prejudiciul economic produs de ieșirea Regatului Unit din UE, în special pentru Londra însăși. Din păcate, la orizont se conturează o singură alegere:cea între un divorț urât și un divorț extrem de urât, spune publicația gemană.
Când statele membre UE și-au revenit din șocul referendumului Brexit din 2016, sperau în continuare să poată forma un parteneriat cât mai strâns cu Marea Britanie. Patru ani mai târziu, însă, a devenit clar că acest obiectiv nu va fi realizat. În ceea ce privește politica comercială, țara va fi mai departe de UE decât Norvegia sau Turcia.
Daune semnificative s-au produs deja. Înainte de votul Brexit, Marea Britanie era a treia cea mai mare piață de export din Germania, dar de atunci a coborât pe locul cinci. În același timp, exporturile britanice către continent s-au prăbușit cu 17% în doar primele șapte luni ale acestui an.
Dacă există câștigători în acest divorț, ei sunt oamenii din Marea Britanie care consideră Brexit-ul o expresie simbolică a suveranității naționale. Pentru că, din perspectivă economică, nu vor exista doar perdanți.
Când UE și-a revenit din șocul referendumului Brexit din 2016, nădăjduia că mai poate avea un parteneriat cât mai strâns cu Marea Britanie. Patru ani mai târziu a devenit clar că asta nu se va întâmpla. În privința politicii comerciale, Marea Britanie va fi mai departe de UE decât Norvegia sau Turcia.
Iar viitorul „glorios” al Marii Britanii post Brexit, așa cum a promis premierul Johnson, ar putea începe cu haosul traficului, dezordinea administrativă și lipsa de aprovizionare. Chiar și discursul rezervat al birocraților guvernamentali britanici profețește scenariul unui film de groază. Cu temeri legate de blocarea porturilor, lipsa medicamentelor și disponibilizări în masă.
Elementele de de discordie rămân aceleași: condițiile unei concurențe echitabile, pentru a evita dumpingul, apoi pescuitul și evitarea instalării unei frontiere concrete în Irlanda de Nord. Iar inistrul german al afacerilor europene, a cărui țară deține președinția rotativă a UE, a spus că un „no-deal” în plină pandemie ar fi un dezastru pentru ambele părți, mai mult pentru Marea Britanie decât pentru Europa. Iar din păcate, așa numita „perioadă de tranziție” se va încheia pe 31 decembrie. Fără ca un progres vizibil să poată fi consemnat în aceste zile, conchide publicația germană.
Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy