OCTOMBRIE 2010
Dinu Patriciu şi partenerii săi, Dan Ionescu (fost director de operaţiuni la Rompetrol) şi Dorin Gherman (fost CEO la Rompetrol) lansau magazinele de proximitate Mic.ro. “Aventura de afaceri pe care o pornim acum are scopul de a distruge retailul modern“, a repetat de mai multe ori Dinu Patriciu, cu această ocazie. “Vrem ca oamenii să meargă mai rar la hipermarketuri şi să vină în papuci la magazinele din colţul blocului“, sublinia Dinu Patriciu atunci. Ambiţia lui Dinu Patriciu era să reînvie buticurile postrevoluţionare, înlocuite treptat de super şi hipermarketuri şi să împânzească ţara cu 3.000 de magazine Mic.ro, dintre care 2.000 mobile (rulote) până la sfârşitul lui 2012. În urma unei investiţii totale de circa 250 mil. euro, Dinu Patriciu şi-a propus să ajungă, în doi ani, la afaceri de cel puţin 1,5 miliarde de euro în retail, foarte puţin sub cât vinde în prezent Kaufland, cel mai mare jucător din comerţul modern românesc. În 2010, Mic.ro Retail, parte a Mercadia Holland BV, a înregistrat o cifra de afaceri de 51,33 milioane de lei (circa 12,22 milioane de euro) şi pierderi de 50,29 milioane de lei (11,97 milioane de euro).
SEPTEMBRIE 2011
Dinu Patriciu anunţa că a trebuit să schimbe planul de afaceri al reţelei de retail Mic.ro ”din cauza sistemului bancar ostil”. Între timp, magazinele nu au mai fost aprovizionate – sau au primit foarte puţină marfă şi mai mulţi furnizori au cerut insolvenţa Mic.ro.
Replica lui Dinu Patriciu:„(…) reţeaua Mic.ro a fost restructurată şi acum reporneşte pe cu totul alte baze, adaptându-se perioadei care abia începe şi în care consumul, evident, scade”.
Circa 830 de magazine Mic.ro erau atunci funcţionale în întreaga ţară, în loc de 2.000, conform planului iniţial.
FEBRIARIE 2012
Cu o reţea de peste două ori mai mică decât cea estimată iniţial şi datorii de circa 160 milioane de euro, Mic.ro a intrat, în februarie 2012, în insolvenţă. Aşa că, încercarea lui Dinu Patriciu de a „distruge“ retailul modern s-a finalizat cu un… mare eşec. Înainte cu câteva săptămâni să se ceară insolvenţa Mic.ro, şi magazinele Minimax Discount şi Macro, operate tot de Mercadia, au cerut insolvenţa la Tribunalul Ilfov. În acel moment, toate cele 58 de magazine ale lanţului erau deja închise, la doar un an şi jumătate din momentul în care Patriciu a intrat în acţionariat. Printre cei 40 de creditori care au depus dosare împotriva Minimax Discount se numărau Dorna Lactate, Covalact, Vel Pitar, Scandia, Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, DR. Oetker, Herlitz sau Cafea Fortuna. Minimax a avut în 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) şi datoriile companiei se ridicau la finele aceluiaşi an la 127 milioane de lei, aproape jumătate din cifra de afaceri.
MAI 2012
Marfa nevândută din Mic.ro-ul falimentar al lui Dinu Patriciu e scoasă la vânzare. Valoarea totală a stocurilor, scoase la vânzare de RVA Insolvency, administratorul judiciar al reţelei de magazine Mic.ro, era de 196.000 de euro (preţ la care se vindeau produsele în magazinele Mic.ro), dar valorea de achiziţie era mai mică, de 149.000 de euro.
Datoriile Mic.ro au crescut mari – 2.521 de creditori şi angajaţi (1.543) aveau de recuperat de la Mic.ro 187 de milioane de euro, potrivit datelor RVA. Cea mai mare creanţă o avea chiar Dinu Patriciu, prin firma Mercadia Holland – 66,47 milioane de euro. Între cei care au de recuperat datorii de la Mic.ro se numără şi BCR, CEC Bank, Vodafone România, Orange România, Romtelecom, Allianz Tiriac, Rompetrol Downstream, CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie, Apa Nova, Rosal Grup, Meridian Taxi, Medlife.
IUNIE 2012
RVA Insolvency scoate la vânzare 235 de magazine mobile Mic.ro. Preţul de vânzare propus pentru o tarabă ambulantă trece de 30.000 de euro. Valoarea totală de piaţă propusă spre vânzare a celor 235 de vehicule ajunge la 8,7 milioane de euro, iar dacă va fi cazul unei vânzări forțate, valoarea magazinelor mobile, dotate şi utilate, scade la 6,09 milioane de euro, conform calculelor RVA, care a depus raportul de evaluare integral la dosarul cauzei în 1 iunie 2012.
IULIE 2012
A fost deschisă procedura falimentului pentru reţeaua de magazine Minimax Discount. Peste 500 de creditori aveau de recuperat circa 75 de milioane de euro, conform tabelului creanţelor de pe site-ul administratorului judiciar. Intrarea in faliment a Minimax Discount înseamnă lichidarea societăţii şi scoaterea la vânzare a activelor pe care le deţine.
Minimax a intrat în portofoliul de afacferi al lui Dinu Patriciu în august 2010, când compania lui, Mercadia, a cumpărat discounterul de la grupul austriac din imobiliare Real4You şi alţi doi investitori străini. La momentul trancţiei, Minimax avea afaceri de 45 mil. euro şi 31 de magazine.
OCTOMBRIE 2012
Firma Mic.ro Retail a intrat oficial în faliment. Astfel, prin sentinţa civilă s-a dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi trimiterea de notificări tribunalellor din alte judeţe în care afacerea lui Dinu Patriciu, Mic.ro Retail, are bunuri, în vederea sigilării. Cumulat, reţelele Minimax şi Mic.ro, aveau datorii de 265 de milioane de euro, potrivit tabelelor de creanţe publicate de RVA, administratorul judiciar al celor două firme.