Bărbaţii homosexuali trebuiau, până acum, să se abţină de la sex timp de trei luni dacă doreau să doneze sânge, chiar dacă se aflau într-o relaţie exclusivă.
De acum înainte, ”toţi donatorii vor trebui să răspundă aceloraşi chestiuni de eligibilitate, indiferent de sex sau orientare sexuală, şi vor fi evaluaţi pentru donarea de sânge pe baza factorilor de risc individuali”, a spus Crucea Roşie într-un comunicat.
Acest lucru înseamnă „mai mulţi potenţiali donatori” care pot îndeplini această „misiune vitală”, a mai spus organizaţia.
Crucea Roşie americană furnizează aproximativ 40% din sângele donat în Statele Unite.
Regulie au apărut în mai
Noile reguli au fost finalizate în luna mai de către Agenţia americană pentru medicamente (FDA) şi se bazează pe o evaluare individuală a riscurilor pentru fiecare donator.
De acum înainte, orice persoană care a avut contact sexual anal cu un nou partener sau cu mai mulţi parteneri în ultimele trei luni va trebui să aştepte înainte de a dona sânge.
Persoanele care au fost testate pozitiv pentru HIV sau care iau medicamente pentru prevenirea infecţiei cu HIV nu vor putea în continuare să doneze sânge.
După ce epidemia de SIDA a făcut ravagii în anii 1980, FDA a impus interzicerea totală a donării de sânge de către bărbaţii homosexuali.
Sensibilitate la cornavirus în funcție de grupa de sânge
Un studiu confirmă că grupa sanguină ar putea avea o influenţă asupra rezistenţei organismului uman la coronavirus. Iată de ce unele persoane sunt mult mai sensibile în fața Covid-19.
La scurt timp după ce SARS-CoV-2 a început atacul asupra lumii, oamenii de știință au căutat indicii despre factorii care i-au făcut pe unii să se îmbolnăvească mai mult decât pe alții. Studiile realizate de cercetătorii chinezi, încă din 2020, au sugerat că persoanele cu anumite grupe sanguine – în special grupa de sânge A – ar putea fi expuse unui risc mai mare de a se infecta – în timp ce cei cu grupa sanguină.
O pot fi protejați în fața infecțiilor. Unele studii mici au confirmat conexiunile, în timp ce altele nu au făcut-o, lăsând în continuare semne de întrebare privind cât de importantă ar putea fi grupa de sânge ca factor de risc pentru COVID-19, scrie Time.