Preşedintele Crucii Roşii consideră că apariţia variantei Omicron a coronavirusului este „dovada supremă” a pericolului inegalităţilor în faţa vaccinării în lume, transmite AFP.
„Oamenii de ştiinţă au avertizat în mod repetat comunitatea internaţională cu privire la riscurile unor variante foarte noi în locurile cu rate de vaccinare foarte scăzute”, a declarat vineri Francesco Rocca, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (FICR).
Occidentul, acuzat că face stocuri de vaccin
Potrivit statisticilor ONU, aproximativ 65% dintre locuitorii din ţările mai dezvoltate au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, comparativ cu doar 7% în ţările mai puţin dezvoltate.
Ţările occidentale au fost acuzate că fac stocuri de vaccinuri şi OMS le-a recomandat să nu se grăbească să administreze o a treia doză, când milioane de oameni din întreaga lume nu au primit încă prima doză.
„Este o abordare egoistă din partea comunităţii occidentale şi o abordare cu adevărat oarbă”, a criticat vineri Francesco Rocca.
„Este uimitor că încă nu realizăm cât de interconectaţi suntem. Acesta este motivul pentru care numesc varianta Omicron ‘dovada supremă’ a inegalităţilor în vaccinare”, a explicat Francesco Rocca.
Semnal similar al OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii semnalat același lucru în septembrie, când multe ţări bogate au început să ia în calcul vaccinarea cu cea de-a treia doză a adulţilor vaccinaţi, în timp ce altele au luat în considerare vaccinarea copiilor.
Directorul OMS le-a cerut atunci ţărilor să evite administrarea de doze booster anti-COVID până la sfârşitul anului, subliniind că milioane de persoane din întreaga lume nu au primit încă o doză de vaccin.
„Nu voi rămâne tăcut atunci când companiile şi ţările care controlează furnizarea globală de vaccinuri cred că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile”, a spus el.
Cu toate acestea, țări bogate, precum Franţa şi Japonia, au administrat cel puţin o doză la peste 75% din populaţiile lor. În același timp, în Africa de Sud, țară unde varianta Omicron a fost depistată pentru prima dată, doar un sfert din populaţie a fost complet vaccinată, iar aceasta este una dintre cele mai mari rate de inoculare de pe continentul african.