Primarul orașului Dărmănești a trimis o echipă să demoleze crucile amplasate în 2019. Crucile ridicate cu excavatorul vor fi duse la cimitirul eroilor din Bacău.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, joi, 29 iunie, că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile din cimitirul de la Valea Uzului pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.
Anunțul făcut de Borboly Csaba
„Aş dori să fac un anunţ important. Astăzi sunt la Bruxelles şi am aflat de la colegii mei că astăzi dimineaţă, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare, a executat sentinţa irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Bacău pentru lucrarea executată ilegal pe terenul comunei Sânmartin, trebuia să mute de acolo ce lucrare a realizat”, a scris Borboly Csaba pe pagina personală de Facebook.
Crucile pentru soldații români ridicate la Valea Uzului au făcut parte dintr-un proiect depus de primăria Dărmănești și finanțat ulterior de Ministerul Culturii. Pe 10 februarie, Curtea de Apel Bacău a stabilit printr-o decizie definitivă ca toate crucile să fie demolate. Primăria din Dărmănești s-a judecat cu primăria din Sânmărtin, un ONG pentru protecția minorităților cu CJ Harghita și cu Prefectura Bacău vizavi de legalitatea amplasării crucilor pentru eroii români în cimitirul eroilor de la Valea Uzului. În urma deciziei instanței, autoritățile din Sânmărtin, care au susținut constant că cimitirul Valea Uzului se află pe teritoriul lor, pot demola crucile.
Cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în timpul Războaielor Mondiale
Cimitirul internațional Valea Uzului, cel mai mare cimitir din Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în timpul Războaielor Mondiale: români, unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi.
În 2019, cimitirul respectiv a intrat în atenţia publică, după ce autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat acolo mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în timpul Războaielor Mondiale şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitatea lor, însă autorităţile din satul Sânmartin, județul Bihor, şi liderii UDMR au spus că demersul respectiv este ilegal pentru că cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari. De altfel, soldaţii români nu ar fi fost înmormântaţi acolo, ci în alt loc, motiv pentru care merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.