Crucișătorul Moskva nu avea armament nuclear la bord. SUA au explicat tot
Statele Unite ale Americii (SUA) au monitorizat eventualele mișcări neobișnuite de material nuclear ale forțelor ruse, dar nu au detectat nimic în acest sens, spun doi oficiali americani la curent cu acest dosar, potrivit CNN.
Un oficial american de rang înalt spune că ar fi fost neobișnuit ca la bordul crucișătorului să existe armament nuclear, având în vedere că nava-amiral a Flotei ruse în Marea Neagră este o navă de apărare aeriană.
Nava s-a scufundat joi seara, spune Ministerul rus al Apărării în cadrul unui comunicat de presă, citat ulterior de agenția de presă TASS.
În timp ce Ucraina spune că nava-amiral a fost lovită cu o rachetă antinavă de tip Neptun, Rusia spune că nava-amiral s-a scufundat în urma unui incendiu care a dus la o explozie.
În același timp, CNN relatează că nu s-a putut stabili cauza exactă a exploziei din surse independente.
Rusia a mutat mai la sud navele din Marea Neagră
În urma incidentului, Federația Rusă a decis să mute mai la sud navele din Marea Neagră.
Un înalt oficial de la Pentagon a declarat că Rusia a decis să își mute mai la sud navele aflate în nordul Mării Negre. Decizia Federației Ruse vine după ce crucişătorul ”Moskva” a fost grav avariat miercuri seara, relatează agenția spaniolă de presă EFE.
Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei Rusiei din Marea Neagră, a fost grav avariat, iar echipajul său a fost evacuat în urma unui incendiu care au dus apoi la explozia muniției.
Anunţul a venit din partea Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia de presă Interfax. Ruşii nu au precizat totuşi care a fost cauza incendiului.
Comandantul navei a fost eliminat
Consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, Anton Gerashchenko, spune că Anton Kuprin, comandantul crucișatorului „Moskva” și-a pierdut viața în timpul exploziei și incendiului de la bordul navei, notează NEXTA.
Presa internațională mai spune că acesta este cel care a dat ordinul ca Insula Șerpilor să fie bombardată în prima zi de război, respectiv 24 februarie.
La bordul navei se aflau 510 persoane, dintre care 452 și-au pierdut viața în urma exploziei. Presa internațională mai scris că 58 de persoane au fost salvate.