PĂZEA! Se scumpesc poliţele de case. CSA a aprobat noile norme privind asigurarea- reasigurarea la riscul de catastrofă

Dacă într-o primă fază, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) n-a prea urmărit ce şanse ar avea românii să fie despăgubiţi adecvat pe poliţele de locuinţă în cazul unei catastrofe, amploarea pe care a luat-o această piaţă în 2011 l-a determinat pe arbitrul industriei de asigurări să vină cu norme clare prin care să elimine riscul de incapacitate de plată din partea asigurătorilor în caz de catastrofe naturale.

Prin urmare, abia de acum vom cumpăra cu adevărat protecţie pentru locuinţe, iar acest lucru se va traduce prin scumpiri semnificative ale acestor poliţe.

Până acum, companiile de asigurări erau libere să îşi calculeze singure necesarul de capitaluri proprii în cazul daunei maxime posibile. Pe fondul lansării poliţelor obligatorii prin PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor), românii au prin treptat ideea necesităţii asigurării locuinţelor şi s-au îndreptat cu precădere către poliţele facultative. Acestea din urmă aveau în mare parte acelaşi preţ ca poliţele obligatorii (care sunt de fapt nişte poliţe minimale), dar, în mod surprinzător, acopereau mai multe riscuri. Ceea ce ar fi însemnat ca acei asigurători să aibă contracte “beton” de reasigurare, fapt care nu s-a întâmplat.

Cum piaţa poliţelor facultative pentru locuinţe a crescut puternic în 2011, consemnând cel mai mare avans din Europa (aici contând mult efectul de bază), CSA s-a aplecat mai atent asupra acestui segment. În plus, a trebuit să ajungem să ne aliniem la noile norme europene de prudenţialitate.

Astfel, după intrarea în vigoare a noilor norme, companiile de asigurară va trebui sa utilizeze o formulă unică pentru determinarea necesarului de capitaluri proprii în caz de catastrofă, riscul în cazul României fiind unul dintre cele mai mari din Europa. Prin urmare, mai mulţi asigurători va trebui să scoată din buzunar sume substanţiale pentru a îndeplini noile cerinţe de adecvare a capitalului la riscul de catastrofă.

CSA a aprobat o formulă unică pentru necesarul capitalurilor proprii

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat, în ședința din 5 iunie 2012, proiectul de Norme privind autorizarea, subscrierea și cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală.

În urma consultărilor cu piața, CSA a stabilit o nouă formulă de calcul pentru determinarea necesarului de capitaluri proprii ale asigurătorilor care subscriu riscuri de catastrofă naturală. Această formulă va fi aplicabilă, în aceiași termeni atât societăților care asigură riscuri de catastrofă naturală prin produse facultative, cât și Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. Necesarul de capitaluri proprii ale asigurătorilor va fi determinat în funcție de estimările cu privire la subscrierile riscurilor de catastrofă naturală și de programul de reasigurare al acestora.

Normele privind autorizarea, subscrierea și cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală au ținut cont și de studiile de impact comunicate de societățile care subscriu astfel de riscuri.

CSA recunoaşte că s-a aplecat mai atent asupra pieţei după ce aceasta a luat
amploare. “Creșterea subscrierilor pe riscuri de catastrofă naturală, din anul 2011, a determinat CSA să monitorizeze mult mai atent evoluțiile de pe acest segment de piață. Considerăm că subscrierea riscurilor de catastrofă naturală trebuie să fie dublată de politici prudențiale de reasigurare și de capitaluri adecvate riscurilor asumate de societăți. Prin aceste noi reglementări, CSA a creat o pârghie importantă pentru eliminarea eventualelor vulnerabilități ale pieței de asigurări, în cazul producerii unor astfel de riscuri, urmărind totodată creșterea încrederii asiguraților că sunt mai bine protejați în cazul producerii evenimentelor pentru care s-au asigurat”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

Noile norme includ, de asemenea, cerințe și criterii cu privire la următoarele aspecte: instituirea unui control pentru administrarea riscurilor asumate de societăți și menținerea expunerii nete a acestora; acțiunile pe care asigurătorii trebuie să le realizeze în cazul în care doresc să își extindă capacitatea privind subscrierea riscurilor de catastrofă naturală; obligativitatea revizuirii profilului de risc de către Consiliul de Administrație/Consiliul de Supraveghere ori de câte ori
intervin modificări semnificative în strategia de dezvoltare a asigurătorului sau în situațiile financiare ale acestuia sau cel puțin o dată pe an; obligativitatea ca perioada contractelor de reasigurare să acopere întregul interval de subscriere a riscurilor de catastrofă naturală.

Normele privind autorizarea, subscrierea și cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală vor intra în vigoare după publicarea acestora în Monitorul Oficial și vor fi postate pe site-ul www.csa-isc.ro.