Practic, CSA nu face decât să recunoască caducitatea actului emis pe 1 septembrie, prin care se încerca introducerea unei discriminări între societăţile de asigurare, prin defavorizarea celor care nu eram membre PAID, dar care, culmea, „lovea” în interesele unei societăţi membre a PAID.

La numai 3 săptămâni de la emiterea Ordinului 15/2012 al CSA, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât suspendarea aplicării Ordinului 15, acţiune iniţiată de către Astra Asigurări, societate membră a PAID.

Ne-am putea întreba de ce chiar o societate membră a PAID cerea suspendarea Ordinului 15 al CSA, atâta timp cât el oferea avantaje membrilor PAID?

Răspunsul stă tocmai în structura portofoliului de poliţe al Astra. Potrivit datelor UNSAR, Astra avea în portofoliu cele mai multe poliţe active de locuinţe, circa 2,46 milioane, adică aproape jumătate din numărul poliţelor încheiat la nivelul întregii pieţe – peste 5 milioane.

Pe de altă parte, numărul total al poliţelor emise prin PAID a scăzut încontinuu atingând un minim de 205.000 la începutul lunii septembrie, înainte de intrarea în vigoare a Ordinului 15.

Astfel, prin poliţe obligatorii erau asigurate mai puţin de 3% dintre locuinţe, în vreme ce gradul de cuprindere în asigurare la nivelul patrimoniului locativ total (8,4 milioane locuinţe) depăşea 60%.

Adică, cele mai multe din cele 13 societăţi membre PAID, în frunte cu Astra, s-au folosit de acest statut pentru a-şi vinde de fapt poliţele facultative, pentru care comisioanele nu erau plafonate de lege şi, în plus, la aceeaşi bani ca la o asigurare obligatorie acopereau o serie de alte riscuri, pe lângă cele 3 de catastrofă.

Pentru a nu-şi zăpăci clienţii, câţiva asigurători (Allianz, Generali, Omniasig şi Groupama) au decis să introducă o franşiză la poliţele facultative, echivalentă cu poliţa obligatorie (PAD), în vreme ce companii precum Astra, Carpatica, EuroIns şi Uniqa emiteau poliţe faculative fără franşiză pentru PAD.

Rămâne de văzut dacă asigurătorii care au menţinut franşiza PAD la poliţele facultative o vor elimina la următoarele poliţe.
Oricum, chiar dacă prin această ultimă hotărâre a CSA s-a eliminat o discriminare, rămâne problema sustenabilităţii PAID, care emite tot mai puţine poliţe şi, în plus, are cea mai mare expunere la riscurile de catastrofă, întrucât nu poate refuza acoperirea acestora aşa cum o fac prin poliţe facultative ceilalţi asigurători.