Obiectivele României în NATO, aprobate de CSAT. La ce misiuni vom participa în străinătate

CSAT

SURSA FOTO: csat.presidency.ro

Joi, pe data de 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat forțele armate care vor participa la misiuni și operații în străinătate. În 2025, România va prelua funcția de comandant al operației EUFOR Althea, în teatrul de operații din Bosnia și Herțegovina, în ianuarie anul viitor, pentru o perioadă de 12 luni.

CSAT a aprobat forțele armate care vor participa la misiuni și operații în străinătate

În comunicatul oficial al CSAT se menționează că în cadrul ședinței, membrii Consiliului au analizat și au aprobat „forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”.

Decizia CSAT arată că ”ţara noastră va prelua funcţia de comandant al operaţiei EUFOR Althea, în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna ianuarie 2025, pentru o perioadă de 12 luni”.

Au fost aprobate și obiectivele României pentru Summitul NATO

De asemenea, CSAT a aprobat obiectivele României pentru Summitul NATO din acest an, care includ reconfirmarea solidității unității transatlantice, realizarea de progrese decisive în consolidarea posturii NATO în materie de descurajare și apărare, precum și intensificarea angajamentului politic și practic față de Ucraina.

În informarea Consiliului s-a menționat că au fost revizuite obiectivele prioritare ale României pentru Summitul NATO de la Washington, D.C., programat între 9 și 11 iulie 2024. S-a subliniat necesitatea ca summitul să reconfirme soliditatea unității transatlantice și să înregistreze progrese decisive în consolidarea posturii NATO în materie de descurajare și apărare, urmând principiile stabilite în reuniunile de la Madrid și Vilnius.

SURSA FOTO: Dreamstime

Totodată, s-a accentuat importanța intensificării angajamentului politic și practic față de Ucraina, alături de menținerea angajamentului față de partenerii vulnerabili și consolidarea interacțiunii cu partenerii globali.

La finalul discuțiilor pe această temă, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO din acest an, conform comunicatului oficial.

România trimite rachete Patriot în Ucraina

Tot joi, CSAT a decis, în cadrul unei ședințe conduse de Klaus Iohannis, că România va trimite rachete Patriot în Ucraina.

Conform comunicatului emis de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în lumina deteriorării semnificative a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor continue și ample ale Rusiei împotriva civililor și infrastructurii civile, în special a celor energetice, și a impactului regional al acestei situații asupra securității României, membrii Consiliului au decis să ofere Ucrainei un sistem Patriot.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, se arată în decizia CSAT.

Mai multe puteți citi aici.