CSAT va elabora în acest sens o strategie pe termen mediu şi lung.
"Relaţia noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică şi mai previzibilă. Pentru a îmbunătăţi abordarea relaţiei dintre România şi Republica Moldova s-a decis să se lucreze pe o strategie pe termen mediu şi lung care va stabili cum ne vom poziţiona în această relaţie. Evoluţia politică din Moldova ne-a arătat ca partidele pro-europene au dificultăţi care s-au văzut foarte bine după alegerile parlamentare din 2014", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.
Şeful statului a subliniat că este nevoie de o relaţie îmbunătăţită, adăugând că faptul că România vine în sprijinul Republicii Moldova cu o finanţare importantă este un început, însă este necesară o implicare mult mai profundă.
"Credem că este nevoie de o implicare mult mai profundă în relaţiile economice dintre România şi Moldova şi de implicarea noastră în construcţia şi întărirea instituţiilor democratice. Acestea vor fi prevăzute în strategia pe care o vom avea pregătită pentru sfârşitul acestui an", a spus Iohannis.
Preşedintele a mai arătat că solicitarea CSAT a fost să se constituie grupul de lucru în cel mai scurt timp, cu reprezentanţi ai MAE, SRI, SIE şi ai Administraţiei Prezidenţiale. El a subliniat că în şedinţa CSAT a fost atrasă atenţia că trebuie făcută deosebirea între abordarea foarte serioasă a relaţiei dintre România şi Republica Moldova şi "abordări populiste electoraliste", având în vedere că urmează alegeri parlamentare în România şi alegeri prezidenţiale în Republica Moldova.
"Discuţia despre o eventuală unire se va trata în strategia pe care o vom discuta în CSAT la sfârşitul anului", a conchis Iohannis.
AGERPRES